Klein aanbod steunt slachtveeprijs

18-11-2019 | Laatste update op 16-03 | |
Foto: Anne van der Woude -
Foto: Anne van der Woude

De veemarkt in Bunnik vertoonde op maandag in meerdere opzichten een rustig beeld.

In de prijzen zat geen beweging en vooral de kleine aanvoer van dieren viel op. Er waren er dit keer maar 50. De melkkoe is momenteel erg duur, zodat de veehouders zuinig (moeten) zijn op hun dieren. Daarbij komt nog het gegeven dat er scherp is gelet op de op het bedrijf toegestane aantallen. Dat geldt zowel de fosfaatboekhouding als de stikstofrechten.

Handel rundvlees zwak

Van een herfstuitstoot, onder ‘normale’ omstandigheden typerend voor de situatie in oktober/november, is zeker geen sprake en het ziet er niet naar uit dat dat nog gaat wijzigen. De prijzen waren in tegenspraak hiermee tot nog toe niet omhoog te branden. De rundvleeshandel tendeert al een tijd zwak. De prijzen voor slachtvee in Duitsland kruipen al enkele weken geleidelijk omhoog, maar lagen wat achter. Het prijspeil voor de O-categorie koeien is nu vergelijkbaar met dat in Nederland. Te verwachten is dat de markt voor slachtkoeien wat vriendelijker wordt, onder invloed van het uiterst schrale aanbod. Vleesverkoop gaat nog moeizaam. Slachtkoeien zijn duurder dan vorig jaar rond deze tijd, slachtstieren goedkoper.

Prognose: prijs stijgt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer