Kleine aanvoer redt prijs slachtvee

De prijs van slachtkoeien staat sinds kort onder druk.

Weliswaar is de mogelijkheid rundvlees af te zetten al enige tijd veel beter dan in de periode met de strenge lockdown voor de buiten-huismarkt, ofwel horeca en toerisme. De daaropvolgende prijsstijgingen voor slachtvee zijn echter maar moeizaam terug te verdienen. De consumptie van rundvlees op deze markten is nog lang niet op het oude peil van vóór de corona-uitbraak en loopt momenteel Europabreed terug, een normaal effect in de zomerperiode. Vandaar stagnatie vorige week in de slachtveeprijzen. Bij het huidige aanbod zou de prijs van slachtkoeien onder normale omstandigheden een stuk hoger liggen. In Duitsland staan de slachtveenoteringen in doorsnee nog lager dan hier, wat een prijsdrukkend effect heeft.

De ontwikkeling van de rundvleesverkoop in Nederland zelf zal zich deze zomer ongetwijfeld anders ontwikkelen dan gebruikelijk, doordat meer consumenten noodgedwongen hun vrije dagen doorbrengen in eigen land. Dat kan een steun zijn om prijzen op gelijk niveau te houden.

Bescheiden aanvoer

In Bunnik is op maandag 13 juli een heel bescheiden hoeveelheid van zestig koeien en twee stieren aangevoerd. Dat heeft deze week de noteringen gered, die over de hele linie ongewijzigd bleven. In Leeuwarden zakten vorige week de prijzen wel, daarnaast verlaagde Vee&Logistiek zijn slachtveenoteringen, met € 0,05 per kilo.

Prognose: prijs gelijk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.