Kleine afzet drukt prijzen blankvlees

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De blankvleessector zit al enige tijd met oplopende leeftijden van kalveren, doordat de vraag achterblijft.

Het voorvlees is weer moeilijker af te zetten richting consument. En slachterijen merken dat het telkens iets moeizamer in de afzet loopt, met prijsdruk als gevolg.

Slecht vooruitzicht

Merkbaar is de hoop op een opleving van de afzet van kalfsvlees in de aanloop naar Pasen over twee weken. Tegelijkertijd weten de spelers op de markt dat hiermee de slachtleeftijden van de kalveren niet veel zakken. Dus moet er in de weken na de paasdagen opgeschaald worden om de dieren te slachten. Dat heeft tot gevolg dat de prijzen zakken. Zeker nu de versoepelingen van coronamaatregelen naar verwachting weer vooruitgeschoven gaan worden. De situatie in Europa is op zijn minst zorgelijk te noemen. In veel landen stijgt het aantal besmettingen, waardoor er juist meer strenge maatregelen worden genomen. Dus de komende weken een moeizaam stabiele prijs, maar daarna is een prijsdaling van blankvleeskalveren niet uit te sluiten.

Prognose: stabiele tot lagere prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.