Kleine bijstelling bijproductprijzen

20-01-2020 | |
Foto: Van Vliet Fotografie
Foto: Van Vliet Fotografie

Energierijke voedercomponenten kunnen duurder worden als gevolg van gestegen graanprijzen.

De eerste prijswijzigingen in de sector bijproducten voor de varkenshouderij zijn tot dusver in de eerste twee weken van januari doorgevoerd en betreffen om te beginnen tarwezetmeel en een enkel energierijk mengproduct. Deze week zijn er maar enkele veranderingen, die deze trend volgen. In het algemeen geldt dat energierijke voedercomponenten duurder kunnen worden als gevolg van gestegen graanprijzen.

Minder tarwezetmeel

Daarnaast komt momenteel überhaupt minder tarwezetmeel vrij en gaat er ten opzichte van vroeger meer van deze reststroom naar andere branches.

Ook tarwegistconcentraat staat in de plus. Er is goede vraag naar tarwegistconcentraat, maar de leveranciers proberen om ook wat volume te bufferen om hun klanten in maart nog te kunnen beleveren als de aanvoer flink terugloopt. Er is dan een (tijdelijke) stop in de productie van een belangrijke tarweverwerker.

Erwteneiwit

Sinds de vorige week heeft Van Triest ook weer erwteneiwit beschikbaar. De prijs bedraagt € 2,00 per ton per procent droge stof. Erwtencrème (Rined, ForFarmers) is een andere eiwitbrenger, gemengd met vezels en kost momenteel € 2,25 tot € 2,35 per procent droge stof.

Voorgebakken aardappelen en stoomschillen

Wat de aardappelproducten betreft; de prijsverlagingen van begin december voor restanten voorgebakken product en eind december de stoomschillen lijken voorlopig geen vervolg te krijgen. De vraag is momenteel groter dan het aanbod. De prijs van stoomschillen, à € 2,00 per procent droge stof, ligt nu € 0,25 hoger dan vorig jaar, een seizoen met krap beschikbare grondstof voor de aardappelverwerkers.

Prognose: ongewijzigde prijzen

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur


Beheer