Kleine boer produceert 35% van het wereldvoedsel

Kleine boer produceert 35% van het wereldvoedsel

Kleine boeren in de wereld produceren ongeveer een derde van al het voedsel in de wereld.

Dat blijkt uit gedetailleerd nieuw onderzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). 5 van de 6 landbouwbedrijven in de wereld bestaan uit minder dan 2 hectare, exploiteren slechts ongeveer 12% van alle landbouwgrond, en produceren ruwweg 35%van het voedsel in de wereld, aldus de nieuwe studie.

Sommige familiebedrijven zeer groot

De bijdrage van kleine boeren aan de voedselvoorziening varieert enorm van land tot land, met een aandeel van maar liefst 80% in China en lage cijfers voor Brazilië en Nigeria. De analyse onderstreept het belang van betere en geharmoniseerde gegevens om beleidsmakers een nauwkeuriger beeld van de landbouwactiviteiten te geven. “Het is absoluut noodzakelijk dat we het gebruik van de termen familiale landbouwbedrijven en kleine landbouwbedrijven door elkaar vermijden”, zegt de FAO. De meerderheid van de familiebedrijven is klein, maar sommige zijn groter tot zelfs zeer groot.

Tegelijk exploiteert de grootste 1% van de landbouwbedrijven in de wereld, met een grootte van meer dan 50 hectare, meer dan 70% van de landbouwgrond in de wereld. Bedrijven die groter zijn dan 1.000 hectare bewerken bijna 40% van de wereldwijde landbouwgrond.

Volgens FAO zijn dergelijke cijfers van belang voor internationale organisaties en beleidsmakers die familiebedrijven in de landbouw willen ondersteunen. Kennis hierover is ook belangrijk om de productiviteit van kleine boeren te verhogen en de bestaansmiddelen op het platteland te verbeteren.

Vilt Vlaams infocentrum land- en tuinbouw


Beheer