Kleine consumptie peulvruchten door tradities en gebrek aan bewustzijn

19-01 | |
consumptie peulvruchten
Volgens de onderzoeker is de oplossing voor het vergroten van de consumptie van peulvruchten om Europese tradities op te bouwen in plaats van te focussen op vervangers die op vlees moeten lijken. Foto: Canva

De Europese consumptie van peulvruchten komt niet overeen met nationale voedingsaanbevelingen.

Dat komt met name door tradities, gewoontes, en een gebrek aan bewustzijn. Dat blijkt uit onderzoek in Duitsland, Denemarken, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk door de universiteit van Kopenhagen. Uit het onderzoek komt dat Europeanen niet zo bekend zijn met peulvruchten, maar dat ze wel behoefte hebben aan producten met peulvruchten zonder dat ze bewerkt zijn.

Niet bewust van de voordelen van peulvruchten

“In Europa worden peulvruchten voornamelijk geteeld als veevoer. Als voedsel voor mensen wordt hun potentieel onderbenut. Dit komt voornamelijk door een gebrek aan bewustzijn en culinaire traditie. Mijn studies tonen aan dat Europeanen zich niet bewust zijn van de voordelen die peulvruchten bieden. vooral op het gebied van duurzaamheid en klimaatvriendelijkheid”, zegt onderzoeker Katharina Henn.

Henn onderzocht het peulvruchtengebruik in de vijf landen om daarbij de obstakels voor consumenten te identificeren. Waar het bewustzijn bij Denen in de middenmoot valt, is de consumptie beneden gemiddeld. In het Verenigd Koninkrijk is het bewustzijn juist minder aanwezig, terwijl de consumptie juist groter is. Mogelijk zou dit komen doordat de ‘baked beans’ (onderdeel van het typische Engels ontbijt) worden meegenomen in de groente- en fruitaanbevelingen in het Verenigd Koninkrijk.

Peulvruchten in Duitsland uit de mode geraakt

Spanje staat aan top als het gaat om bewustzijn, variatie in gebruikte peulvruchten en totale consumptie. Culinaire tradities uit het Midden-Oosten zouden hier een verklaring voor kunnen zijn. “In Duitsland waren er ooit veel traditionele gerechten met peulvruchten, zoals linzen- en worststoofpot. Maar ze zijn uit de mode geraakt. Dit verklaart deels waarom Duitsers zoveel weten over peulvruchten, maar er niet dezelfde trek in hebben”, aldus Henn over de bevindingen in Duitsland.

Voorkeur geven aan peulvruchten zoals ze zijn

Volgens de onderzoeker is de oplossing voor het vergroten van de consumptie om Europese tradities op te bouwen in plaats van te focussen op vervangers die op vlees moeten lijken. “Er is veel interesse in vleesvervangers omdat de industrie denkt dat consumenten producten nodig hebben die lijken op bekende voedingsmiddelen, zoals burgers. Maar vanuit voedingsoogpunt hebben we deze imitatieproducten niet nodig. Onze onderzoeken tonen zelfs aan dat consumenten vaak de voorkeur geven aan peulvruchten zoals ze zijn”, zegt Katharina Henn.

Wat echt nodig is, is kennis en inspiratie om peulvruchten klaar te maken voor maaltijden

“Peulvruchten zijn al heel lang een traditioneel voedingsmiddel, dus het zou welkom zijn om ze in een breder scala aan producten op te nemen.” Volgens haar is veel aanpassing en innovatie daarvoor niet nodig, niet zoals bij insecten of kweekvlees. “Wat echt nodig is, is kennis en inspiratie om ze klaar te maken, zodat mensen bij het plannen van maaltijden rekening gaan houden met peulvruchten.”

Kloosterman


Beheer