Kleine koppels vrije biggen lastig te plaatsen

31-08 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De situatie op de biggenmarkt is onveranderd ten opzichte van de afgelopen weken.

De vaste koppelingen lopen goed door. Bij de afzet van vrije biggen is echter een duidelijke tweedeling te zien. Vermeerderaars die grote koppels losse biggen aanbieden vinden nog wel een koper, maar het plaatsen van kleine koppels vrije biggen is een uitdaging. Dat is iets dat meerdere biggenhandelaren ervaren.

Vooral dat laatste en de hoogte van het prijsniveau maken dat de vlag nog niet uit gaat bij vermeerderaars. Het loopt, maar het houdt nog niet over, zo is de stemming te omschrijven. Er is te weinig roering. Er wordt niet aan de varkens getrokken en daardoor komen plekken gestaag vrij en dat houdt de gelaten stemming in stand.

Rustige export

De biggennoteringen vertonen hetzelfde beeld als de varkensprijs: soms een klein plusje, soms een pas op de plaats. Zo verhoogt DCA zijn BestPigletPrice deze week nog met een halve euro naar € 46 per big. Maar varkenshandel Van den Eijnden houdt zijn notering al onveranderd op € 48 per big. Datzelfde doet ook Vion, maar dan op € 45 per big inclusief btw.

De export van biggen is rustig. Vooral Spanje toont weinig kooplust. Naar Duitsland gaan nog wel de nodige leveringen naar gelegenheidskopers. Biggen die ze nu opleggen zijn nog dit jaar slachtrijp; ze kunnen dan nog net in de goede tijd afgezet worden is de gedachte.

Duitse biggenprijs stijgt minder snel

De Duitse biggenprijs is gekoppeld aan de varkensprijs en die kende daardoor de afgelopen weken een vlotte stijging. In drie weken tijd steeg de notering met € 10; een kwart van zijn waarde. Echter, de laatste stap deze week is met € 2,50 al minder groot dan voorgaande weken. En nu de varkensprijs afvlakt, lijkt ook de Duitse biggenprijs op zijn voorlopige hoogtepunt op € 52,50 per big.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer