Doorgaan naar artikel

Kleine lichtpunten op stroef lopende broedeimarkt

Foto: Bart Nijs

Foto: Bart Nijs

Het tegelijk wegvallen van export en inlandse vraag is een stresstest voor de broedeiermarkt. Hoewel de markt met uitbreidende vogelgriep nog altijd moeizaam verloopt, zijn er ook positieve signalen.

Als twee verschillende virussen om zich heen grijpen, kunnen markten eenvoudig ontwricht raken. De broedeiermarkt kreeg eerst de directe en indirecte impact van corona voor de kiezen. Toen daar ook vogelgriep overheen kwam, kwamen de noteringen nog verder aan het wankelen. Vanaf week 44 duikt de NOP/NVP-notering voor broedeieren ruim € 1 omlaag; van € 18,19 naar € 16,99 per 100 eieren vorige week. En dan te bedenken dat die notering in maart nog op € 19,26 stond.
Het tekent de enorme druk die in de markt heerst. Door het wegvallen van exportmarkten en inlandse afzet werden broedeieren massaal afgewaardeerd tot industrie-eieren en koppels moederdieren geruimd om het aanbod te temperen.

Contractprijzen

En dan zijn dat nog de contractprijzen. Die bewegen trager op en neer dan de dagnoteringen in de vrije markt. De notering voor vrije broedeieren is echter al 6 weken niet meer beschikbaar. Met het plotseling wegvallen van de export door de uitbraak van AI en het inzakken van de vraag op de binnenlandse markt doordat de kuikenmarkt implodeerde door het faillissement van pluimveeslachter GPS was de broedeimarkt totaal ontregeld. Een maatgevende notering samenstellen bleek niet mogelijk, waardoor de notering voor vrije broedeieren tijdelijk uit de lucht is gehaald.

Vogelgriep

Dat vogelgriep om zich heen blijft grijpen, is iets dat geen vertrouwen geeft. Het sein ‘brand meester’ zou de export duidelijk vergemakkelijken. Aan de andere kant treft AI niet alleen ons land, maar ook landen om ons heen. Bovendien is de paniek van het begin uitgedoofd. Zo had een belangrijk exportland als Saoedi-Arabië aanvankelijk de grens compleet gesloten om te beoordelen hoe de situatie in ons land is. Inmiddels is de export hervat vanuit provincies waar geen vogelgriepuitbraken zijn.

Dichte grenzen Rusland

De grootste afnemer van Nederlandse broedeieren, Rusland, houdt zijn grenzen nog altijd dicht. Nederland heeft zijn huiswerk gedaan en extra informatie naar de Russische autoriteiten gestuurd. Die zijn zich daar nu over aan het buigen. De sector houdt er rekening mee dat na bestudering om meer aanvullende informatie wordt gevraagd, maar hoopt op spoedige afhandeling. Liefst voor de kerst, want tussen de kerstdagen en 10 januari zijn de overheidsinstanties in Rusland gesloten, wat extra oponthoud zou betekenen.

Naast deze varianten van gesloten grenzen en provinciale export, zijn er ook landen die broedeieren uit heel Nederland afnemen en landen die per zending bekijken of de eieren geïmporteerd kunnen worden.

Dieptepunt Nederland

Inlands lijkt de broedeiermarkt het dieptepunt gehad te hebben. Nu de stofwolken rond het faillissement van GPS opgetrokken zijn en de vleeskuikenmarkt weer in oude doen komt, worden ook weer meer eieren ingelegd. Aan de andere kant wordt de horeca erg gemist in de vleeskuikenmarkt. Het afkondigen van de lockdown in ons land heeft niet direct invloed op de afzet in dat kanaal, maar de hoop die er was dat de horeca weer mee zou gaan doen is wel weggeslagen.

Doordat er wel weer beweging is in de markt, wordt er in de broedeisector verwacht dat ook de vrije notering spoedig weer wordt hervat. Waar de noteringscommissie dan nog wel een noot over moet kraken is dat er eigenlijk twee soorten prijzen zijn: voor vrije eieren in provincies zonder AI-uitbraken wordt heel wat meer betaald dan op plekken die verstoken zijn van de mogelijkheid om te exporteren.

Prognose: prijsdruk.

Beheer
WP Admin