Kleine plus in noteringen biggen

23-01-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De biggenmarkt laat deze week weer een plusje zien. Door de prijsdalingen op de varkensmarkt kwam er ook druk op de biggenprijs.

De DCA BestPigletPrice daalde van € 66,50 net voor kerst naar € 61,50 per big vorige week. De Duitse notering bleef daarentegen strak op € 71 per big staan, hoeveel de Duitse varkensprijs ook kelderde. Nu vraag naar exportbiggen verder stijgt, plussen de biggennoteringen direct om de prijzen kloppend te houden bij het marktbeeld.

Notering Vion stijgt met € 1,50 naar € 70,50

DCA verhoogde de BestPigletPrice daarom met € 0,50 naar € 62 per big. De biggennotering van Vion stijgt harder, met € 1,50 naar € 70,50 (€ 64,68 exclusief btw).

Meer biggen naar Spanje

De vraag naar biggen is goed. De export naar Spanje trekt aan. Deze week gaan op de vrije markt biggen van € 80 tot € 84 per stuk van de hand. Daarmee betalen de Spanjaarden zo’n € 3 meer dan vorige week, toen € 80 ook echt de bovengrens was. Een week of 8 geleden lieten de Spanjaarden kleine koppels staan, waar deze nu wel ingeladen worden.

Een ander teken dat er flink aan de biggen getrokken wordt, is dat de gewichten dalen. Waar het gemiddeld gewicht normaal op 19,8 tot 19,9 kilo per big ligt, is dat van de biggen die naar het zuiden reizen volgens exporteurs 18,7 kilo.

Tot april krapte op biggenmarkt

Het aanbod is ondanks het wegvallen van stopperstallen niet overdreven groot. Nu is het aanbod wel vaker beperkt in de maanden januari en februari, maar dit jaar is toch anders volgens handelaren en exporteurs. Dat komt onder meer door de tropische hitte afgelopen zomer. Vermeerderaars krijgen nu weer grotere en vitale tomen biggen in de kraamhokken, maar dat was de afgelopen tijd niet zo. Sommige handelaren verwachten daarom dat de krapte op de biggenmarkt nog wel tot begin april merkbaar zal zijn.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer