Kleine prijsrimpels op rustige zuivelmarkt

22-07-2021 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Vorige week kreeg de roomprijs opeens een tik naar beneden door vooral de wateroverlast in Duitsland, België en een deel van Limburg.

Deze week is rauwe boerderijmelk opeens duurder, want veelgevraagd en krap voorhanden. Het zijn kleinere, vooral regionaal bepaalde bewegingen op een grotendeels kalme zuivelmarkt. Het gonst bepaald niet van de activiteit, wat ook geen verrassing is in deze zomerperiode. Grote kopers zijn merendeels afwezig, de meeste producenten lopen niet te leuren met hun waren. Hoeven dat vaak ook (nog) niet.

Poeders en boter

De noteringen voor poeders en boter staan ondertussen nog steeds onder druk. Mageremelkpoeder voor ‘food’ wordt verkocht voor zo’n € 2.450 per ton, voor levering in het vierde kwartaal. Sommige grote kopers proberen alvast wat prijzen vast te leggen voor de eerste helft van 2022, en dan hopend die vast te leggen op ongeveer het huidige niveau. Boter gaat weg voor prijzen goed € 3.750 per ton.

De foliekaasprijs staat ook licht onder druk, net als de prijs voor weipoeder. De markt voor dit laatste product ziet er ook even wat minder rooskleurig uit. De veevoerproducenten hebben wel even voldoende voorraad en een grote koper als China heeft momenteel meer interesse in de hogere wei-derivaten, al zijn de prijzen daarvoor bepaald niet mals. China koopt naar verluidt veel hoogwaardige ingrediënten om zelf meer kindervoeding te kunnen maken.

Op de vloeibare markt steeg de roomprijs deze week weer naar ongeveer € 4.450 per ton, concentraat bleef min of meer stabiel. Rauwe boerderijmelk is momenteel krap beschikbaar en daardoor vrij hoog geprijsd. Af bedrijf wordt zomaar 37 cent per kilo betaald. Kennelijk is het vooral om aan lopende verplichtingen te voldoen, want met deze spotmelkprijs is het moeilijk om nog op een winstgevende wijze poeder of kaas te maken.

Prognose: licht dalende zuivelprijzen.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer