Kleine stijging Europese melkprijs

08-01 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De gemiddelde Europese voorschotmelkprijs komt in november uit op € 33,37 per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de melkprijsvergelijking van LTO, ZuivelNL en European Dairy Farmers.

Dat is een stijging van 11 cent ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van november 2019 blijft deze 57 cent achter, omgerekend 1,7% lager.

Lager dan in 2019

Voor bijna alle zuivelverwerkers die worden meegenomen in het melkprijzenonderzoek bleven de melkprijzen gelijk, of stegen ze zelfs iets. Alleen bij Danone en Sodiaal zakten de melkprijzen in november. Arla noteerde de grootste stijging met € 1. Müller (Duitsland) en de Ierse zuivelondernemingen stegen 50 cent in de elfde maand. Volgens het rapport verandert de gemiddelde melkprijs in december niet veel meer ten opzichte van de maand ervoor. De melkprijs van Friesland Campina stijgt met 90 cent, Danone zakt juist 90 cent per 100 kilo.

Een voorlopige berekening toont dat de gemiddelde melkprijs van 2020 gemiddeld op € 33,01 uitkomt, dat is 70 cent per 100 kilo lager in 2019. In deze berekening zijn geen nabetalingen opgenomen. De melkprijzen van Friesland Campina, Milcobel, en Müller zijn relatief het sterkst gezakt. De Nederlandse zuivelonderneming komt 5,1% lager uit dan een jaar eerder. Milcobel komt zelfs 8,4% lager uit dan in 2019. Ondanks het tegenvallende jaar, stegen de melkprijzen van onder andere Valio en Arla met respectievelijk 1,4% en 0,1%.

Fluctuerende kaasprijs in VS

In de Verenigde Staten lag de klasse III-melkprijs eveneens hoger. In dollars bedroeg de stijging van deze categorie melk 7,1% ten opzichte van 2019. Dit werd veroorzaakt door een sterk fluctuerende kaasprijs, waarop de klasse III gebaseerd is. Als er gerekend wordt met de all milk price, waarin ook opbrengstprijzen van andere zuivelproducten opgenomen zijn, is de melkprijs vergelijkbaar met 2019.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.