Doorgaan naar artikel

Kleiner aanbod op veemarkt redt prijsvorming

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Een geringere aanvoer op de veemarkt in Leeuwarden betekende voor de verkopers de redding van de prijzen.

De kopers hadden gerekend op meer koeien dan er uiteindelijk waren. Dus moesten ze de portemonnee trekken om voldoende dieren te kunnen bemachtigen.

Koopkracht consument en zomerdip bemoeilijken vleesafzet

De vleesafzet loopt moeizaam. Kopers wijzen vooral naar de markt voor slachtstieren waar het op dit moment ronduit slecht gaat. Bij de stieren gaat er deze week over de hele linie minimaal € 0,15 van de prijs af. De geringere koopkracht van de consument en de traditionele zomerdip worden aangevoerd als reden voor de moeizamere afzetmarkt. En dat laat zich als eerste gelden in de luxere vleessoorten. Vandaar dat de markt voor slachtstieren het meest getroffen wordt.

Meer runderen geslacht dan vorig jaar

Toch houdt de moeilijke afzet van rundvlees ook de verkoop van slachtkoeien onder druk. Op de veemarkten is er deze week weliswaar wat minder aanvoer, maar de slachterijen zeggen dat ze nog steeds een behoorlijk aantal dieren krijgen. De ene dag weliswaar wat meer of minder dan de andere dag, maar gemiddeld gesproken worden er nog steeds aanzienlijk meer dieren geslacht dan vorig jaar.

De aanvoercijfers van de veemarkten en de wekelijkse slachtaantallen ondersteunen dit. Het aanbod van koeien op de veemarkt in Leeuwarden is deze maand bijna 4% groter dan een jaar geleden. En het totale aantal runderen dat wekelijks geslacht wordt, ligt nog steeds zo’n 11% hoger dan vorig jaar. Slachters reageren dat de markt onder druk staat en dat een stabiele prijs het maximaal haalbare is.

Wat volgende week betreft, is het volgens hen nog te vroeg om te zeggen dat er 5 cent van de prijs af gaat. Het kan zijn dat de prijs dan opnieuw onaangeroerd blijft. Net als deze week zal dat vooral afhangen van het aanbod. De markt is gespannen. Eigenlijk zijn er net te veel koeien om de zomer rustig door te komen.

Prognose: stabiel tot licht lager.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin