Kleinere aardappelafzet naar verre bestemmingen

23-11 | |
Vooral de afzet naar Afrika (-28%) viel tegen. - Foto: Peter Roek
Vooral de afzet naar Afrika (-28%) viel tegen. - Foto: Peter Roek

De Nederlandse aardappelexporteurs hebben in oktober 64.201 ton aardappelen in het buitenland afgezet.

In de maanden juli tot en met oktober zijn ruim 141.000 ton aardappelen geëxporteerd. Dat blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Dit seizoen is 10% minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, toen corona ook al een rol speelde. Gekeken naar de tijd voor corona werden in juli tot en met oktober (2019-2020) ruim 191.000 ton aardappelen afgezet wereldwijd; dat is 27% meer dan dit seizoen in dezelfde periode.

Hoge containerprijzen remt afzet

Met name de uitvoer naar verre bestemmingen valt tegen. Zo draagt de mindere afzet naar Afrika dit seizoen met ruim 42.000 ton (-28%) ten opzichte van vorig jaar bij aan een minder groot exportvolume. Maar ook Azië en Amerika namen met respectievelijk 460 ton (-92%) en 20.909 ton (-12%) minder af. Het aanbod kwam dit seizoen relatief laat op gang; mede door het wisselvallige groeiseizoen en de huidvastheid was een periode niet geschikt voor export. Daarbij remt de logistiek de afzet dit seizoen door onder andere de extreem hoge containerprijzen en mindere beschikbaarheid van containers.

Gros naar EU-landen

Het merendeel van de consumptie- en industrieaardappelen wordt afgezet binnen Europa; bijna 60%. In oktober ging dat om ruim 38.000 ton aardappelen. De afzet van de aardappelen binnen Europa is sinds februari dit jaar niet zo laag geweest als in oktober.

Zwitserland vraagt goed

De lagere afzet binnen de Europese Unie wordt deels gecompenseerd door de goede vraag vanuit Zwitserland. Het land nam in oktober 1.974 ton af. Dat is een behoorlijke hoeveelheid voor Zwitserland. Ter vergelijking; in seizoen 2020-2021 nam Zwitserland gemiddeld 145 ton aardappelen per maand af.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale RedacteurBeheer