Kleinere opbrengstverschillen bij immunocastratie

De opbrengstverschillen op basis van de spreiding van indexpunten per kilogram geslacht gewicht zijn bij immunocastratie met Improvac kleiner dan bij chirurgisch gecastreerde vleesvarkens.

Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek dat het Arbeitskreis sauenhalter Nordwestdeutschland uitvoerde met 100.000 vleesvarkens naar de effecten van immunocastratie. De immunocastraten scoorden in het onderzoek bij het optimale geslacht gewicht van 97 kilo 0,979 tot 1,022 indexpunten per kilogram geslacht gewicht (IP/kg). Chirurgisch gecastreerde biggen behaalden een bandbreedte van 0,960 tot 1,020 IP/kg en de controlegroep vrouwelijke dieren 0,989 tot 1,027 IP/kg. Bij een basisprijs van € 1,60 bedroeg het opbrengstverschil tussen bedrijven met hoge en een lage indexpunten € 6,67 per varken. Dat is € 2,64 lager dan de € 9,31 opbrengstverschil bij bedrijven die chirurgische castratie toepassen. De opbrengstverschillen voor zeugen zijn berekend op € 5,90 per dier.

Improvac-beer is magerder

De kleinere verschillen in indexpunten bij Improvac-varkens is volgens de onderzoekers deels ook terug te leiden naar de voerstrategie. De Improvac-varkens werden in aparte afdelingen gehuisvest, iets wat bij borgen veel minder voor komt. Daardoor konden de immunocastraten gerichter gevoerd worden. Tot het moment van de tweede vaccinatie groeien behandelde varkens vergelijkbaar met borgen, na die tweede vaccinatie moet het voerregime aangepast worden om vervetting te voorkomen. Dat verklaart waarschijnlijk ook de verschillen in spekdikte tussen de twee diergroepen. Bij de immunocastraten was de spekdikte 11,9 tot 14,2 millimeter, terwijl bij borgen een spekdikte gemeten werd van 11,4 tot 15,7 millimeter. In bevleesdheid verschilt de 63,4 tot 69,8 millimeter van de met Improvac behandelde varkens niet van de 63,8 tot 69,8 millimeter van de chirurgisch gecastreerde dieren.

Slachterij niet happig op Improvac

Het gebruik van Improvac stuit in Duitsland nog steeds op weerstand. Supermarktketen Edeka Nord wil voor haar Gutfleischprogramm met ingang van januari 2021 geen vlees van met Improvac behandelde varkens weigeren. Westfleisch heeft inmiddels aangegeven dat er een speciaal Improvac-contract in de maak is dat in de loop van december gepubliceerd wordt. Ook andere slachterijen zijn niet happig op het slachten van immunocastraten. Met ingang van 1 januari 2021 zijn Duitse zeugenhouders verplicht om verdoofd te castreren.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.