Doorgaan naar artikel

Kleinere productie laat EU-suikerprijs stijgen

Foto: Canva/Pixabay premium

Foto: Canva/Pixabay

De verkoopprijs van voedingssuiker stijgt in februari verder naar € 804 per ton (+€ 31). Dat blijkt uit publicaties van de Europese Commissie.

De Europese suikerprijs stijgt mede omdat de suikerproductie in de EU onder het meerjarengemiddelde daalt. De Europese suikerproductie wordt in het Short-term-outlook rapport van de Europese Commissie geschat op 15 miljoen ton voor seizoen 2022-’23. Dat is 10% lager dan het voorgaande seizoen en 9% onder het vijfjarengemiddelde.

Kleiner areaal en droogte

Een combinatie van factoren zorgt voor de kleinere productie. Het Europese suikerbietenareaal is met ruim 4% gekrompen, voornamelijk in de EU-13-landen. Daarnaast vallen de opbrengsten kleiner uit na droogte in de zomer van 2022 in verschillende delen van de EU.

In het afgelopen najaar en winter zijn de suikerprijzen sterk gestegen. Dat komt voornamelijk door een tegenvallende oogst en de gestegen kosten in de suikerraffinage vanwege hoge aardgasprijzen. De gemiddelde EU-suikerprijs bedroeg in februari 2023 € 804 per ton. Die prijs staat gelijk aan een jaarlijkse prijsstijging van 83%.

De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de voedingsmiddelenfabrikanten. De prijzen worden een paar maanden later gepubliceerd.

EU zal 2 miljoen ton suiker importeren

Door hoge EU-prijzen en teruglopende lokale producties wordt verwacht dat de invoer van suiker in de EU zal oplopen naar 2 miljoen ton in 2022-’23. Daarnaast zal de uitvoer naar verwachting met 31% op jaarbasis dalen naar 0,6 miljoen ton.

Suikerprijzen op de wereldmarkt stonden vanaf september 2022 onder druk op basis van een overschot op de wereldmarkt. In februari en maart 2023 is de gemiddelde notering voor het eerst aflopende contract voor witsuiker op de termijnmarkt in Londen weer aan het stijgen. Krappere voorraden op de wereldmarkt dan waar eerder van werd uitgegaan, stuwen de prijzen.

Prognose: volatiele suikerprijs.

Beheer
WP Admin