Klimaat belangrijker dan stikstof

03-06 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Foto: ANP
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Foto: ANP

Minister Jetten wil soepeler stikstofregels voor klimaatprojecten. Heel goed!

Het is voor een aantal politieke partijen nog steeds een taboe, maar zoetjesaan dringt de vraag zich op waar we voor moeten kiezen: stikstof of klimaat. De aanleiding is duidelijk: de oorlog in Oekraïne en wat die allemaal losmaakt. En hier in eigen land de harde werkelijkheid van een bestuurlijk en juridisch kennelijk onoplosbaar stikstofprobleem dat het land in een houdgreep houdt. Inclusief broodnodige veranderingen met het oog op klimaat.

Uit onverdachte hoek

Het alarm komt uit onverdachte hoek: D66-klimaatminister Rob Jetten waarschuwde donderdag dat in alle sectoren van de economie het stikstofprobleem klimaatprojecten vertraagt. Zijn oplossing: soepeler stikstofregels voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie. Dat is een heel goed plan. Aan hem de uitdaging om dat ook juridisch rond te krijgen. Anders is duidelijk waar het op uitdraait: juridische spaken in het wiel.

Groeiende reële armoede

Intussen wil Jetten steviger inzetten op het halen van de voorgenomen klimaatdoelen. Als geluk bij een ongeluk kan de huidige energiecrisis daarbij helpen. Die maakt energie zo duur dat besparen sowieso een economische noodzaak wordt voor iedereen. Daar zit natuurlijk ook een keerzijde aan. De sociaal-economische gevolgen van de nog steeds stijgende prijzen voor energie (en voedsel) zijn nog lang niet uitgekristalliseerd. Groeiende reële armoede kan wel eens een politieke tijdbom worden die alle huidige afwegingen en beleidsvoornemens in een ander daglicht stelt.

Zekerheid van voedsel en energie plus de redding van de wereld zijn dan toch net iets belangrijker

Als die tijdbom afgaat, is stikstof wel het laatste waar mensen zich druk over zullen maken. Zekerheid van voedsel en energie plus de redding van de wereld zijn dan toch net iets belangrijker. En zo kan focus op klimaatbeleid indirect ook de kans op stikstofreductie vergroten. Juist door nu de juiste prioriteiten te stellen.Beheer