Klöckner: ‘Betere relatie tussen boer en supermarkt moet’

Julia Klöckner, de Duitse minister van landbouw. - Foto: ANP
Julia Klöckner, de Duitse minister van landbouw. - Foto: ANP

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner is niet tevreden met de verrichtingen van de grootgrutters als het over de verbetering van de relaties met de leveranciers uit de agrarische sector gaat.

Dat heeft zij duidelijk gemaakt in een videoconferentie met de spelers uit de supermarktbranche. Zij verwijt de retailers tijd te rekken. “Ik heb zonder meer de verwachting dat de voedingsretail nu met concrete voorstellen komen. Dat mis ik tot nu toe. Wat we nodig hebben, zijn permanent draagkrachtige oplossingen die voor onze boeren een daarmee overeenstemmende waardevorming mogelijk maken”, heeft de minister gezegd, zo blijkt uit een door het departement uitgegeven persmededeling. Zij denkt aan een gedragscode die lang mee kan. Klöckner: “Des te dringender om het proces op gang te brengen en een tijdschema vast te leggen.”

Waardering nationale herkomst

In de gedragscode moeten zaken opgenomen worden als een rechtvaardige verdeling van de opbrengsten, uitsluiting van onfaire handelspraktijken, versterking van regionale leverantieketens en waardering van de nationale herkomst van de producten. Klöckner roept de grootgrutters op in januari met een voorstel te komen. Het ministerie maakt zelf ook een voorstel. Beide concepten kunnen dan verder worden besproken.

Het is niet de eerste keer dat Klöckner een ontmoeting had met de handel. Deze (video)-ontmoeting was belegd in verband met de boerenprotestacties en blokkades van distributiecentra.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteurBeheer