KNS teleurgesteld over nieuwe etiketeisen bij verkoop pluimveevlees

12-07 | |
In Brussel valt binnenkort het besluit of pluimveevlees een extra etiket krijgt met informatie over hygiëne. - Foto: ANP
In Brussel valt binnenkort het besluit of op pluimveevlees extra informatie komt over hygiëne. - Foto: ANP

Verkopers van koelvers pluimveevlees zijn waarschijnlijk vanaf 1 januari 2023 verplicht een kader met icoontjes en begeleidende tekst op het etiket te vermelden om consumenten te wijzen op het belang van hygiëne. Dit tot grote teleurstelling van de Koninklijke Slagers Organisatie (KNS). De nieuwe eisen leiden volgens KNS tot extra kosten én lastendruk.

Aanleiding is een onderzoek van het RIVM naar de effectiviteit van de huidige etiketten, vertelt Jacques Rijk namens KNS. “Een ruime meerderheid bleek een waarschuwing op de verpakking van kippenvlees nuttig te vinden. Vastgesteld werd dat pictogrammen de effectiviteit van de boodschap versterken.”

Ministerie legde voorstel KNS naast zich neer

De KNS stelde voor om de nieuwe informatie op dezelfde manier te implementeren als de allergenenwetgeving. “Dat betekent dat klanten mondeling informatie kunnen krijgen over koeling, hygiëne en een goede verhitting. We vinden het jammer dat de beleidsmakers bij het ministerie van VWS ons voorstel naast zich neer hebben gelegd. De nieuwe regelgeving gaat slagers en poeliers een paar honderd euro per jaar kosten, zo hebben wij uitgerekend.”

De slagersorganisatie heeft het ministerie verzocht een MKB-toets uit te voeren om de nieuwe wetgeving te controleren op uitvoerbaarheid, maar dit mocht niet baten.

Hogere kosten en regeldruk

Het grootste probleem is volgens Rijk de verhoging van de kosten en de regeldruk. “Slagers en poeliers moeten speciale zakjes aanschaffen en laten bedrukken, rolstickers gebruiken, of de informatie via een folder of bon meegegeven.”

In feite geldt de verplichting voor het plaatsen van een waarschuwing op het etiket van pluimveevlees al sinds 2001. “Destijds hebben veel slagers en poeliers een waarschuwing vermeld, en er zijn bedrijven die dit nog steeds doen, maar doordat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hier niet op controleerde, is de regelgeving min of meer uitgefaseerd. De verwachting is dat de NVWA nu wel gaat handhaven.” De KNS is niet blij met de wijze waarop de overheid dit heeft aangepakt. ”

Na de zomer wordt in Brussel een besluit over de nieuwe regelgeving genomen. Rijk acht de kans dat er geen goedkeuring komt, miniem.

Noordzij
Wendy Noordzij Freelance redacteur
Meer over


Beheer