Doorgaan naar artikel

Koel- en vrieshuizen teleurgesteld over regeling energiekosten

Nekrovi is teleurgesteld over de tijd die de overheid nodig heeft voor de Tegemoetkoming Energiekosten-Regeling (TEK).

Al sinds het najaar van 2021 kaart Nekovri de problematiek van de torenhoge energieprijzen voor koel- en vrieshuizen aan in Den Haag. - Foto: Herbert Wiggerman premium

Al sinds het najaar van 2021 kaart Nekovri de problematiek van de torenhoge energieprijzen voor koel- en vrieshuizen aan in Den Haag. - Foto: Herbert Wiggerman

Nekrovi, de vereniging van koel- en vrieshuizen, is teleurgesteld over de tijd die de overheid nodig heeft voor het openstellen van de Tegemoetkoming Energiekosten-Regeling (TEK). Dat kan tot in 2023 duren, omdat de Europese Commissie de regeling moet goedkeuren.

Dat duurt veel te lang, vindt Nekrovi-CEO Davey Gerlings. “Al sinds het najaar van 2021 kaart Nekovri de problematiek van de torenhoge energieprijzen aan in Den Haag. Het kabinet en de politiek is daarbij erg laat in actie gekomen, ook in vergelijking met de landen om ons heen.”

Niet duidelijk welke mkb-bedrijven onder TEK-regeling vallen

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldde eerder deze week aan de Tweede Kamer dat er een compensatieregeling (TEK) komt voor mkb-bedrijven die veel energie verbruiken. De regeling wordt gebaseerd op het energieverbruik in relatie tot de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023 boven een referentieprijs met een maximale vergoeding per bedrijf.

De regeling is gericht op energie-intensieve mkb-bedrijven. Volgens Gerlings is er nog geen duidelijkheid welke bedrijven als mkb worden gezien. “Als de regering de Europese definitie hanteert (<250fte en onder bepaald balanstotaal of omzet) dan valt een deel van de Nekovri-leden waarschijnlijk buiten de boot. Dat deel kan weer kleiner worden wanneer op vestigingsniveau wordt gekeken. Het deel wordt groter wanneer naar holding-niveau wordt gekeken.”

Er is nog veel onduidelijkheid, vindt Gerlings. “Dat helpt niet tegen de onrust in onze branche. Bij mijn leden met een grotere bedrijfsomvang speelt exact dezelfde problematiek met dezelfde wurggreep als bij de kleinere bedrijven.”

Lees ook: Noodklokken uit voedingssector beginnen oorverdovend te klinken

Bedrijfslasten al in november omlaag

Gerlings vindt het positief dat de minister in november maatregelen gereed wil hebben om de bedrijfslasten te verlagen. “Wat Nekovri betreft is een van de opties het opschorten of kwijtschelden van energiebelasting of de opslag-duurzame-energie (ODE-heffing). Ook op dit punt blijft Nekovri in gesprek met de betrokken ministeries, maar zullen wij ook blijven aandringen op snelheid.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin