Skip to content

Koers Beyond Meat duikt naar beneden

De beurskoers van Beyond Meat is in twee weken tijd met ruim 20% gedaald.

Updated on:
Achtergrond
Eiwittransitie
Een product van Beyond Meat in de schappen in de supermarkt. - Foto: ANP

Een product van Beyond Meat in de schappen in de supermarkt. - Foto: ANP

De beurskoers van Beyond Meat is in twee weken tijd met ruim 20% gedaald.

De koersdaling van de Amerikaanse producent van vleesvervangers komt voornamelijk door kwartaalresultaten die lager uitpakten dan analisten hadden verwacht. Daarnaast bepaalde een rechter in een rechtszaak twee weken geleden tussen Beyond Meat en een ander bedrijf dat Beyond Meat over bepaalde zaken te weinig bewijs had aangeleverd.

Beyond Meat zou een exclusieve leveringsovereenkomst met co-fabrikant Don Lee Farms hebben geschonden en ‘handelsgeheimen’ van Don Lee Farms hebben gebruikt voor het vervaardigen van Beyond Meat-producten. Beyond Meat stelt echter dat Don Lee Farms niet in staat was te zorgen voor een veilige en hygiënische productieomgeving, waardoor Beyond Meat de overeenkomst wel moest opzeggen. Ook zegt Beyond Meat dat juist Don Lee Farms productie-informatie van Beyond Meat heeft gebruikt voor het zelf op de markt brengen van nieuwe producten. Een jury moet zich later dit jaar over de zaak buigen.

Fonterra

Ook de koers van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra daalde fors in twee weken. De aandelen werden ruim 16% minder waard. Het bedrijf wil zijn kapitaalstructuur aanpassen. Fonterra overweegt om de mogelijkheid die boeren hebben om aandelen te verkopen aan externe investeerders te schrappen. De koersdaling laat een schrikreactie van de externe aandeelhouders zien, van wie mogelijk de aandelen door Fonterra teruggekocht gaan worden. Wat er precies gaat gebeuren, is echter nog onduidelijk. Er loopt nu een consultatie. Tijdens dat proces is het verkopen van aandelen aan externe beleggers stopgezet.

CNH Industrial

Het bedrijf in de Food&Agribusiness-index dat de grootste plus liet zien, is CNH Industrial, het moederbedrijf van onder andere Case en New Holland. De aandelen stegen 14,6% in waarde. De stijging komt door de gepresenteerde kwartaalresultaten: er werd winst gemaakt (vorig jaar verlies) en het bedrijf voorziet voor dit jaar nog meer groei dan eerder werd voorspeld. De omzet in de agrarische divisie steeg met 35% door meer vraag en hogere prijzen.

Al met al deed de Food&Agribusiness-index het beter dan de AEX-index. Waar de eerste steeg met 3,7%, daalde de laatste met 0,6%.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin