Koers Braziliaanse slachterijen onderuit

Foto: ANP
Foto: ANP

De Braziliaanse slachterijen BRF en JBS waren afgelopen twee weken de grootste dalers onder de agri- en foodbedrijven op de beurs. De koers van BRF daalde met 8,9% en die van JBS nog iets meer met 9,9%.

De aanleiding hiervoor lijken slechte cijfers over werkloosheid in Brazilië en een toenemend aantal coronabesmettingen te zijn. Het werkloosheidspercentage in Brazilië steeg tot 14,4% in de drie maanden tot februari van dit jaar. Tegelijk blijven de grondstofprijzen en dus ook de voerprijzen stijgen. Dat leidt bij beleggers tot zorgen over de marges bij de vleesproducenten, die vaak ook integraties zijn, die voor hogere prijzen hun voer in zullen moeten kopen.

ADM voorziet groei

Positief nieuws op dat vlak was er juist voor agrifoodconcern ADM, dat onder andere handelt in agrarische grondstoffen. Afgelopen kwartaal maakte het bedrijf 26% meer omzet en fors meer winst. ADM profiteerde vooral de sterke vraag vanuit China naar agrarische grondstoffen. Daarnaast is er wereldwijd grote vraag naar plantaardige oliën. Het bedrijf voorziet ook in de komende jaren groei, aangezien het verwacht dat mede door het coronavirus consumptiepatronen blijvend veranderen. Het moet beleggers als muziek in de oren hebben geklonken, want de aandelenwaarde steeg met ruim 6% in twee weken.

Koers K+S stijgt

Ook kali- en zoutmijnconcern K+S zag de koers stijgen, met 8,3%. Vorige week werd bekend dat de verkoop van zijn (Zuid-)Amerikaanse zoutactiviteiten aan Stone Canyon Industries mag doorgaan en voltooid is. Stone Canyon nam het onderdeel over voor € 2,6 miljard. Met de verkoop kan K+S zijn schuld verlagen. Het bedrag zal volledig worden gebruikt om de schulden af te lossen. In 2020 was de verhouding nettoschuld/eigen vermogen 210%, terwijl dat de jaren daarvoor 101%, 107% en 100% was. Het hoge schuldenniveau was één van de redenen waarom financieel analisten een negatief advies gaven voor K+S-aandelen. Met de afbouw van de schuld, zal er weer iets positiever naar de waardepapieren worden gekeken.

Over het algemeen deden de agri- en foodbedrijven in de Food&Agribusiness-index het iets slechter dan bedrijven in de AEX-index. De Food&Agribusiness-index daalde met 1,6% en de AEX-index met 1,3%.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.