Koers Brits pond gaat verder dalen

Het Britse pond is sinds eind april bijna 2% minder waard geworden ten opzichte van de euro.

Donderdag 14 mei noteerde de Europese Centrale Bank (ECB) een koers van GBP 0,885 ten opzichte van de euro. Analisten van ABN Amro noemen meerdere redenen voor de koersdaling.

Een verzwakkende economie, een langzame versoepeling van de corona-lockdown, voortdurende onzekerheid over de brexitdeal en een zwak sentiment op de beurzen. Nog een factor is de monetaire verruiming.

Maatregelen door Bank of England

Stimuleringsmaatregelen door de Britse centrale bank, Bank of England (BoE), zijn zeker niet uit te sluiten na uitlatingen door de gouverneur van de BoE deze week. Gouverneur Andrew Bailey noemde het ‘vrij duidelijk’ dat beleggers verruimingen van de BoE verwachten. In maart is al voor GBP 200 miljard aan steunmaatregelen aangekondigd, daarbij is de optie opengehouden om meer te doen. De Britse rentetarieven zijn eerder eveneens verlaagd. Deze week werd bekend dat de Britse economie in maart al met 6% is gekrompen, er wordt rekening gehouden met de grootste recessie in 300 jaar.

ABN Amro gaat in zijn analyse van de Britse economie uit van een krimp van 8,5% in 2020. Voor eind dit jaar verwacht de bank dat de koers van het Britse pond uitkomt op GBP 0,90.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.