Koers Bunge omhoog na positief vooruitzicht

14-12-2020 | |
Foto: Henk Riswick
IMG_ris199868084n

De beurskoers van agrarisch handelshuis Bunge sloot afgelopen vrijdag 8,6% hoger dan twee weken eerder.

De koers kwam daarmee uit op de hoogste waarde in zeker twee jaar. CEO van Bunge, Greg Heckman, voorspelde dat de winst per aandeel $ 6,75 zal bedragen dit jaar. Dat is aan het boveneind van de voorspelling die het bedrijf in oktober deed bij de publicatie van kwartaalcijfers. “Na enkele jaren van lage prijzen, laag volume, overaanbod en lage volatiliteit te zijn gekomen, hebben we nu echt iets dat op dit moment wereldwijd heel anders is,” zei Heckman op een conferentie. “We hebben nu een vraaggestuurde situatie.” De woorden van de CEO stemden beleggers positief waardoor de Bunge aandelen gewild waren.

Tyson Foods

Ook de aandelen van de Amerikaanse slachterij Tyson Foods stegen in waarde. Een analist van investeringsbank en financieel dienstverlever Piper Sandler markeerde de aandelen van Tyson als ‘overweight’: een term om aan te duiden dat de verwachting is dat de aandelen het goed zullen doen de komende tijd. Beleggers worden hiermee dan ook geadviseerd het aandeel te kopen. Volgens de analist kan de komst van een vaccin gunstig uitpakken voor de foodservice-verkopen van het vleesbedrijf. De omzet van Tyson bestaat voor zo’n 40% uit foodservice. Een vaccin zorgt er ook voor dat de gezondheidscrisis afneemt, wat zorgt voor minder verstoringen en lagere operationele kosten voor Tyson. Het zorgde ervoor dat de koers steeg met 6,6% in twee weken.

Bayer

De koers van Bayer deed het met een daling van 6,2% minder goed. De koers daalde nadat een Amerikaanse rechter geen goedkeuring gaf voor een schikking die Bayer in juli bereikte. Het ging om een schikking met ongeveer 2.500 Amerikaanse steden, provincies en havens vanwege milieuvervuiling door de chemische stof polychloorbifenyl (pcb) die werd toegeschreven aan Monsanto. Volgens de rechter zijn de voorzieningen voor toekomstige claims niet voldoende gewaardborgd.

Agco

Trekkerfabrikant Agco, moederbedrijf van onder andere Massey Ferguson en Fendt, verloor 4,1% aan aandelenwaarde. Agco verloor een rechtszaak die het had aangespannen om twee patenten van John Deere ongeldig te laten verklaren. De patenten hebben betrekking op zaaddoseersystemen en Agco voerde aan dat ‘aspecten van eerdere plantmachines bekende technieken waren die konden worden gecombineerd om te komen tot de gepatenteerde zaaimachine’. De rechter oordeelde echter dat de argumenten van Agco niet overtuigend waren.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.