Koers Corteva in stijgende lijn

30-12-2019 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

De beurskoers van het Amerikaanse gewasbeschermingsmiddelen- en zadenbedrijf Corteva zat afgelopen twee weken in een stijgende lijn.

De koers steeg met 10% ten opzichte van twee weken geleden. Er is zo geen directe oorzaak te noemen voor de koersstijging. Wat mee kan spelen is een overeenkomst die Corteva begin december sloot met een Franse zaadproducent. Met de overeenkomst stelt Corteva het Franse bedrijf Vilmorin & Cie technieken voor genetische bewerking van gewassen beschikbaar, waaronder toegang tot bepaalde Crispr-Cas-patenten.

Corteva werd dit jaar op 1 juli beursgenoteerd nadat het bedrijf DowDupont opsplitste in drie verschillende bedrijven, waarvan Corteva zich richt op de agrarische sector. De koers begon op een waarde van bijna $ 30. Met de koersstijging van afgelopen weken komt de koers weer in de buurt van deze aandelenwaarde. De beurskoers varieerde in de tijd sinds de beursgang van $ 24,65 in december tot $ 31,63 in oktober.

Forse stijging koers Südzucker

Een koers die afgelopen twee weken ook fors steeg was die van het Duitse Südzucker. Ook die koers steeg met 10%. Twee weken geleden maakte Südzucker enkele kwartaalresultaten bekend waaruit bleek dat er beter gepresteerd is dan een jaar eerder. Vooral het operationele resultaat verbeterde. Daarom verhoogde Südzucker de verwachting voor het operationele resultaat voor het gehele jaar naar € 70 – € 130 miljoen, in plaats van het eerder verwachte € 50 – € 130 miljoen. Ook de verwachting voor de Ebitda werd verhoogd. Dat stemde beleggers positief, want de koers steeg naar de hoogste waarde in 2019.

Grootste daling Unilever

Het bedrijf waarvan de beurskoers het meest daalde was Unilever. De aandelenwaarde kwam 4,2% lager uit. De koers maakte een duik nadat het bedrijf bekendmaakte de doelstelling van een omzetgroei van 3 tot 5% die in 2019 verwacht was, niet te kunnen halen vanwege moeilijke marktomstandigheden. Het was- en levensmiddelenconcern heeft onder meer last van een economische vertraging in Zuid-Azië. Ook de situatie in West-Afrika laat volgens het bedrijf te wensen over.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer