Koers Fonterra fors omhoog door inkoop aandelen

13-06 | |
Foto: Fonterra
Foto: Fonterra

De beurskoers van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra steeg de afgelopen twee weken met 21,5%. De koers sloot afgelopen vrijdag 10 juni op NZ$ 2,77. Dat is nog steeds bijna 19% lager dan aan het begin van het jaar.

De aandelenwaarde is sterk gedaald sinds Fonterra in mei vorig jaar plannen aankondigde voor een kapitaalherstructurering. Daarna was de koers van het zuivelbedrijf lange tijd redelijk stabiel en schommelde rond NZ$ 3,00. Daar kwam eind april 2022 verandering in. De waarde van een aandeel zakte in en bereikte een dieptepunt van NZ$ 2,24 eind mei na bekendmaking van financiële resultaten met een fors gedaalde winst.

Begin juni kondigde het bedrijf dan ook aan dat het vanaf eind juni eigen aandelen gaat inkopen. Fonterra-voorzitter Peter McBride zei: “De coöperatie is van mening dat de huidige prijs, met name sinds eind april, Fonterra-aandelen heeft ondergewaardeerd, wat een belangrijke reden is om deze terugkoop aan te kondigen.” Als gevolg van het nieuws kreeg de koers een opleving.

Inflatiecijfers VS slechter dan verwacht

Fonterra springt eruit als grote stijger in de afgelopen twee weken tussen de beursgenoteerde food- en agribedrijven die Food&Agribusiness volgt. Al met al waren er vooral dalingen te zien. Dat uit zich ook in de ontwikkeling van de Food&Agribusiness-index. Die daalde met 5,1%. Daarmee deden de bedrijven het slechter dan de bedrijven in de AEX-index (-2,9%), maar beter dan de Dow Jones-index (-5,5%) en de S&P500-index (-6,2). De beurskoersen daalden onder andere onder invloed van slechter dan verwachte inflatiecijfers uit de VS.

Het sterk fluctuerende, maar in grote lijn dalende Beyond Meat was vrijdag 10 juni ruim 20% minder waard dan 14 dagen eerder. Daarmee kwam het aandeel op een nieuw dieptepunt van $ 22,86. De maker van vleesvervangers had onder andere last van een rechtszaak die concurrent Don Lees Farms aanspande. Het bedrijf beschuldigt Beyond Meat van misleidende beweringen over ingrediënten en voedingswaarde van zijn producten.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer