Koers Fonterra onderuit, forse stijging Beyond Meat

De koers van het Nieuw-Zeelandse Fonterra ging met bijna 12% onderuit. - Foto: ANP
De koers van het Nieuw-Zeelandse Fonterra ging met bijna 12% onderuit. - Foto: ANP

De koers van Fonterra is de afgelopen twee weken verder naar beneden gedoken. De aandelenwaarde daalde met bijna 12%.

De daling lijkt nog steeds het gevolg te zijn van de aangekondigde herziening van de kapitaalstructuur. Het Nieuws-Zeelandse zuivelbedrijf overweegt de mogelijkheid die boeren hebben om aandelen te verkopen aan externe investeerders te schrappen. Fonterra gaat uitstaande aandelen mogelijk terugkopen.

Daarbij werden de financiële resultaten over het derde kwartaal onlangs gepresenteerd. Ondanks dat het de afgelopen negen maanden van het gebroken boekjaar positief heeft afgesloten en positief is over de zuivelmarkt, waarschuwt het bedrijf voor een aanzienlijke druk op de winst in het laatste kwartaal. Krappe marges door hogere inputprijzen en seizoensinvloeden met doorlopende vaste kosten maar lagere melkvolumes zorgen hiervoor.

Koers Bayer ook omlaag

Ook de koers van Bayer daalde. De aandelenwaarde kwam 8,5% lager uit dan twee weken geleden. De reden is, niet geheel verrassend, de glyfosaatrechtszaken in de Verenigde Staten, die Bayer en de beurskoers al lange tijd in zijn greep houden. Een Amerikaanse rechter heeft Bayers schikkingsplan om toekomstige claims op te lossen verworpen. Ondanks dat Bayer direct met een eigen, nieuw stappenplan kwam, kon dat beleggers niet geruststellen.

Beyond Meat in de plus

De Amerikaanse producent van vleesvervangers Beyond Meat zag de koers met 38,5% toenemen. Twee weken geleden was Beyond Meat binnen de Food&Agribusiness-index nog de grootste daler met een daling van ruim 20%. Deze daling is in de twee weken erna ruimschoots goed gemaakt met forse stijging. Wat hierin waarschijnlijk heeft meegespeeld is het advies van financieel analistenkantoor Bernstein. Dat adviseerde beleggers om in de dip aandelen te kopen met de verwachting dat door het versoepelen van de coronamaatregelen de verkopen van de vegetarische producten in de horeca weer gaan toenemen.

BRF

Ook de Braziliaanse slachterij BRF noteerde een koersstijging. De waardepapieren werden 23,6% meer waard. Grote impact op de koers had de overname van bijna een kwart van de aandelen door de eveneens Braziliaanse slachterij Marfrig. Het zorgde voor een aandelenwaarde die in meer dan een jaar niet bereikt was.

De Food&Agribusiness-index daalde met 1,2%, terwijl de AEX-index met 1,4% steeg in de afgelopen twee weken.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.