Koers Fonterra stijgt te midden van dalingen

02-11-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Te midden van voornamelijk dalingen van beurskoersen van de agrifoodbedrijven, springt zuivelbedrijf Fonterra eruit met een stijging van 12,5% in de afgelopen twee weken.

De aandelenwaarde kwam afgelopen vrijdag uit op een waarde 4,60 Nieuw-Zeelandse dollar. Een dag eerder werd nog de 4,72 Nieuw-Zeelandse dollar aangetikt. Een waarde die meer dan anderhalf jaar niet was bereikt. Vorige week werd bekend dat Fonterra een samenwerking aangaat met de Amerikaanse agrarische coöperatie Land O’ Lakes voor de verspreiding van foodservice-producten in de Verenigde Staten. Het zuivelbedrijf is al enkele jaren actief op de Amerikaanse markt, maar had het nog niet voor elkaar gekregen flink uit te breiden. Aandeelhouders reageerden, zo laat de koers zien, positief op de nieuwe samenwerking.

Aandelen Bunge

Een ander bedrijf dat een stijging van de aandelenwaarde noteerde was Bunge. De koers steeg met 3,9%. Het agrarisch handelshuis maakte in het derde kwartaal van 2020 fors meer winst, zo werd vorige week bekend. Ook voorspelt het bedrijf nu betere financiële prestaties voor het gehele jaar. Dat maakte dat beleggers heil zien in aandelen Bunge en de koers afgelopen vrijdag uitkwam op een waarde ($ 56,73) die sinds het begin van 2020 niet meer was gehaald.

Tweede coronagolf

De twee stijgingen van de koersen van Bunge en Fonterra waren uitzonderingen. Op de koers van WH Group na, die ongeveer gelijk bleef, waren er alleen maar dalingen bij de agrifoodbedrijven. De bedrijven deden het niet veel beter of slechter dan andere beursbedrijven. Zo daalde de Food&Agribusiness index met 5,9%, de AEX-index met 6% en de Nasdaq-index met 6,5%. De economische impact van de tweede coronagolf in Europa en de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgden voor terughoudendheid op de markten.

Fraudezaak JBS

Waar de koers van de Braziliaanse vleesreus JBS twee weken geleden nog fors omhoog ging, is het nu de grootste daler met -16,2%. Na een voor het bedrijf positieve ontwikkeling in de frauderechtszaak, lijkt er nog geen einde te zijn gekomen aan de nasleep. Afgelopen vrijdag werd bepaald dat ook individuele managers en meerderheidsaandeelhouders aangeklaagd kunnen worden voor de fraude die het bedrijf pleegde. Het positieve gevoel dat twee weken geleden overheerste, lijkt weer te zijn weggeëbt bij beleggers.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.