Koers ForFarmers daalt tot dieptepunt van € 4,25

23-08-2021 | |
ForFarmers had te maken met flinke margedruk en kon de hogere grondstofprijzen niet direct doorrekenen aan klanten. Foto: ANP
ForFarmers had te maken met flinke margedruk en kon de hogere grondstofprijzen niet direct doorrekenen aan klanten. Foto: ANP

Ook afgelopen weken stonden de koersbewegingen op de beurs grotendeels in het teken van publicatie van kwartaalresultaten.

Daarmee is het kwartaalcijferseizoen nagenoeg weer ten einde. De koers van veevoerbedrijf ForFarmers daalde afgelopen week tot een waarde van € 4,25. Dat is het laagste bedrag voor een aandeel sinds de beursgang van het bedrijf in 2016. De introductieprijs toen bedroeg € 6,50. Tien dagen geleden presenteerde het voerconcern halfjaarcijfers, die niet goed ontvangen werden op de beurs. Op de dag van de publicatie daalde de koers met 3,4%. Het bedrijf zag de winst dalen met bijna 27%.

Flinke margedruk bij ForFarmers

ForFarmers had te maken met flinke margedruk en kon de hogere grondstofprijzen niet direct doorrekenen aan klanten. De concurrentiestrijd tussen voerproducenten in alle markten was hevig. De koers daalde nog verder toen analisten van financieel bedrijf Kepler Cheuvreux de week erna besloten aandelen van ForFarmers van de kooplijst te halen. Het advies is nu om de aandelen te houden.

Ook de koers van havermelkproducent Oatly daalde fors in de afgelopen twee weken. Een aandeel was afgelopen vrijdag 15,4% minder waard dan veertien dagen eerder. Ook Oatly maakte kwartaalcijfers bekend. Zowel de omzet als het verlies namen toe in de afgelopen drie maanden. Hoewel de resultaten in eerste instantie positief werden ontvangen door beleggers, daalden de aandelen niet lang daarna op één dag met 20,5%.

Goede cijfers voor Tyson Foods

Het bedrijf dat het wel goed deed, was het Amerikaanse vleesconcern Tyson Foods. De koers steeg in twee weken met 12,4%. Ook dit bedrijf publiceerde kwartaalcijfers. Daarbij verhoogde het zijn omzetverwachting voor de rest van het jaar, vanwege de aantrekkende vraag naar rundvlees vanuit de horeca. De resultaten van het afgelopen kwartaal waren daarnaast beter dan beursanalisten verwachtten.

De index met daarin de agrifoodbedrijven die Food&Agribusiness volgt, daalde met 1,6% in twee weken. Vergeleken met de Dow Jones-index is dat een forsere daling. De Dow Jones daalde namelijk met 0,3%. De AEX-index steeg juist licht met 0,5%.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer