Koers HZPC-certificaat 10% lager naar € 106,35

07-05-2021 | |
Het HZPC-kweekbedrijf in Metslawier (Fr). - Foto: Ruud Ploeg
Het HZPC-kweekbedrijf in Metslawier (Fr). - Foto: Ruud Ploeg

De koers van de certificaten van aardappelveredelaar HZPC is op de halfjaarlijkse beursdag in mei gedaald naar € 106,35.

De daling is de maximale 10% volgens het beursmodel van HZPC. Het bedrijf koopt dit jaar ook zelf certificaten in. Deze certificaten worden voor de volgende beursdag in november verdeeld onder de actieve telers in de EU op basis van het aantal hectares pootaardappelen.

Koers fors gedaald

In mei 2018 bereikte de koers de piek met € 200 per certificaat, inmiddels is de koers bijna gehalveerd ten opzichte van drie jaar geleden. De handel verliep jarenlang met een gering aanbod, in de afgelopen jaren willen vooral niet-actieve telers hun certificaten verkopen volgens HZPC. De eerste koers van de certificaten in het jaar 2000 bedroeg € 24 per certificaat. In het beursmodel van HZPC is opgenomen dat de stijging of daling per beursdag beperkt is tot maximaal 10%.

Inkoopprogramma

HZPC wil toe naar de situatie dat de certificaten zoveel mogelijk in handen zijn van actieve telers. Het veredelingsbedrijf is mede daarom dit jaar gestart met het inkopen van certificaten onder de naam Connecting Growers Programma. In principe koopt HZPC tien jaar lang voor maximaal € 1,5 miljoen per jaar aan certificaten op. Op basis van de huidige koers zou dat neerkomen op jaarlijks ruim 14.000 certificaten of in totaal circa 140.000 in tien jaar. Dat zou neerkomen op iets minder dan een vijfde van alle certificaten. Het totale aantal uitstaande certificaten bedraagt 783.725.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer