Koers K+S fors onderuit op de beurs

27-01-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De grootste verliezer op de beurs de afgelopen twee weken was kali- en zoutbedrijf K+S.

De aandelen waren vrijdag 24 januari 17,1% minder waard dan twee weken geleden. De koers kwam uit op € 8,68. Daarmee bereikte K+S een dieptepunt in zeker enkele jaren.

Lees verder onder de grafiek

Vorige week werd bekend dat een concurrent van K+S, Anglo American, de Britse ontwikkelaar van mijnen Sirius Minerals overneemt. Daarmee worden plannen gerealiseerdd om in het Verenigd Koninkrijk een grote kalimijn te ontwikkelen. Sirius trok voor de ontwikkeling van deze mijn duizenden investeerders uit de regio aan om ’s werelds grootste productie van polyhaliet, een kali-achtige grondstof voor kunstmest, mogelijk te maken. Sirius kwam echter in financiële nood, waardoor het project mogelijk zou moeten stoppen.

Dat is nu gered met de overname door Anglo American. Goed nieuws voor Sirius, maar minder goed nieuws voor K+S die er concurrentie bij krijgt door de nieuwe mijn. Het bedrijf kondigde vorig jaar al twee keer aan zijn kaliproductie te beperken.

Lees ook: K+S zet tandje bij in race om in vorm te komen

Speculaties rond BRF

De tweede grootste daler van de beursindex was het Braziliaanse vleesbedrijf BRF. De koers daalde met 8,9%. Vorige week ging speculatieve informatie op de markt rond over mogelijk lagere prijzen die China zou willen betalen voor Braziliaanse vleesproducten. Concurrenten van BRF, Marfrig en Minerva, zagen de beurskoers meteen dalen.

Officieel bevestigde of ontkende de vleesverwerkers niets, behalve BRF. Dit bedrijf ontkende in een verklaring dat het opnieuw onderhandelt over contracten met Chinese klanten. Ondanks de woorden van BRF daalde de koers in de dagen daarna verder naar 8,02 Braziliaanse Real.

Zorgen om coronavirus

Ook de Chinese slachterij WH Group zag de beurskoers dalen. De aandelen werden in twee weken 8,8% minder waard. Het is zeer aannemelijk dat de koers te maken heeft met het slechte sentiment op de Chinese beurs door zorgen over het coronavirus. Er zijn zorgen over de impact van het virus, dat is uitgebroken in de Chinese stad Wuhan, op de economische groei.

De stijgingen van de koersen waren minder fors dan de dalingen en zijn toe te schrijven aan onder andere PepsiCo (+6,2%) en Nestlé (+5,8%).

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer