Koers kunstmestfabrikanten naar beneden

29-06-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De koersen van het kali-en zoutbedrijf K+S en van kunstmestbedrijf OCI waren de afgelopen twee weken de grootste dalers op de beurs.

De aandelenwaarde van K+S stond afgelopen vrijdag 12,9% lager dan 14 dagen eerder. Ten opzichte van het begin van het jaar staat de koers bijna 50% lager. K+S verwacht dat 2020 een uitdagend jaar wordt met een Ebitda van ongeveer € 520 miljoen, zo maakte het bedrijf vorige maand bekend. In 2019 was de Ebtida nog € 640 miljoen. Die verwachting is er ondanks dat K+S verwacht dat de verkoop van kali wereldwijd in 2020 hoger uitkomt dan vorig jaar. De afgelopen zachte winter zorgde echter voor veel minder vraag naar zout, wat het resultaat naar beneden haalt.

Koers OCI daalt 10,7%

De koers van OCI, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, daalde met 10,7%. Analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verwachten dat ook de Ebitda van OCI dit jaar daalt, onder andere vanwege lagere stikstof- en methanolprijzen. Morgan Stanley verwacht dat de methanolprijzen nu met 30% kunnen dalen, waar de bank eerder uitging van 18% daling. De zakenbank verlaagde hierdoor het koersdoel van OCI. Het koersdoel ligt echter nog een stuk hoger dan de waarde van het aandeel.

ForFarmers sterkste stijger

De waarde van een aandeel ForFarmers steeg in de afgelopen periode het meest, met 4,8%. Daarmee was een aandeel vrijdag € 5,51 waard. Dat is 4% minder dan aan het begin van 2020 en nog altijd zo’n € 1,50 minder dan de introductieprijs op de beurs in 2016.

Bayer

Na berichten dat Bayer dicht bij een schikking in de Roundup-rechtszaken zou zijn, steeg de beurskoers van het chemieconcern vorige week tot zo’n € 70 per aandeel. Toen het officiële bericht van Bayer en de schikking kwam, daalde de beurskoers weer, naar € 66,79 op vrijdag. Dat is altijd nog 2,4% hoger dan twee weken geleden. De beurskoers van het bedrijf heeft sinds de overname van Monsanto flink te lijden gehad onder de Roundup-zaken.

Koersen agrifoodsector deden het slecht

De agrifoodbedrijven op de beurs deden het in de afgelopen 14 dagen slechter dan de AEX. De index van de AEX steeg met 2,6%, terwijl de index van de agrifoodbedrijven daalde met 1,4%.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer