Koers Lamb Weston daalt door druk op winst

Lamb Weston, de producent van diepvries aardappelproducten, zag de koers met 10,5% dalen ten opzichte van twee weken eerder. Foto: Canva
Lamb Weston, de producent van diepvries aardappelproducten, zag de koers met 10,5% dalen ten opzichte van twee weken eerder. Foto: Canva

De grootste koersdaling binnen de food- en agribedrijven die Food&Agribusiness volgt is deze week voor de Amerikaanse aardappelverwerker Lamb Weston.

De producent van diepvries aardappelproducten zag de koers met 10,5% dalen ten opzichte van twee weken eerder. Daarmee bereikte de aandelenwaarde het laagste bedrag in 3,5 jaar. De producent presenteerde onlangs kwartaalresultaten waarbij het liet weten aanzienlijke druk op de winst te verwachten in gebroken boekjaar 2022.

Het bedrijf verwacht lagere winstmarges dan voor de coronapandemie, waar het bedrijf veel last van had vanwege sluiting van de horeca, door hogere kosten voor grondstoffen en transport en door minder beschikbare arbeidskrachten en verstoringen in de keten.

Trekkerfabrikanten

Ook trekkerfabrikant CNH Industrial heeft last van verstoringen in de keten. Door een tekort aan onderdelen sluit het bedrijf tijdelijk enkele fabrieken in Europa. De sluitingen hebben echter nog geen invloed op de koers. Die bleef redelijk constant in de afgelopen weken. Concurrent John Deere heeft in de VS vooral te maken met werknemersstakingen. Meer dan 10.000 medewerkers in 14 fabrieken legden het werk neer vanwege ontevredenheid over de lonen. De koers van Deere daalde met 2,8%.

Koers Groupe Bel

De grootste koersstijging is deze week voor Groupe Bel. De koers van de Franse kaasmaker, die onlangs het Nederlandse Bel Leerdammer verkocht aan Lactalis, steeg met 25,6% naar € 550 per aandeel. De reden van deze stijging is dat moederbedrijf Unibel de koers zelf heeft verhoogd, zodat minderheidsaandeelhouders hun aandelen tegen een aantrekkelijke prijs kunnen verkopen. Unibel verhoogde daarmee de eerder aangekondigde prijs van € 440 in maart van dit jaar. Tegelijkertijd maakte Bel toen bekend eigen aandelen te willen gaan inkopen voor € 440 per aandeel. Echter, doordat het bedrijf versneld is gaan investeren en de economische en geopolitieke situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika verslechterde, heeft Bel besloten daar toch van af te zien en het te houden bij een aanbod aan minderheidsaandeelhouders.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer overBeheer