Doorgaan naar artikel

Koers Oatly schiet omhoog na beursgang

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
De productielocatie van Oatly in Zweden. - Foto: ANP

De productielocatie van Oatly in Zweden. - Foto: ANP

De aandelenwaarde van havermelkproducent Oatly schoot omhoog nadat het vorige week zijn intrede op de beurs maakte.

De producent verkocht de nieuwe aandelen voor een introductieprijs van $17 per stuk. Toen de aandelen donderdag voor het eerst verhandeld konden worden, steeg de prijs meteen tot boven $ 22. Aan het eind van de eerste beursdag was de koers $ 20,20. De koers bleef tot en met maandag (Amerikaanse tijd) boven de $ 20.

Oatly nu meer waard dan Beyond Meat

Door het succes op de beurs werd Oatly van een initiële $ 10 miljard ineens meer dan $ 13 miljard waard. Daarmee overstijgt het de waarde van Beyond Meat, de Amerikaanse producent van vleesvervangers die in 2019 naar de beurs ging. Beyond Meat begon met een waardering van $ 1,5 miljard en is nu gestegen tot boven de $ 7 miljard.

Uitbreiden productiecapaciteit

CEO van Oatly Toni Petersson zei in een interview met Yahoo Finance dat het opgehaalde kapitaal onder andere gebruikt gaat worden voor het uitbreiden van de productiecapaciteit. Het bedrijf gaf eerder in documenten die voorafgaand aan de beursgang werden gepubliceerd al aan dat ‘de productiecapaciteit een grote beperking was’ voor de groei van Oatly. ‘Ondanks voortdurende inspanningen om onze productiecapaciteit te vergroten, zijn onze huidige leverings-, verwerkings- en productiemogelijkheden onvoldoende om aan onze huidige zakelijke behoeften te voldoen, en we verwachten deze mogelijkheden nog verder uit te breiden naarmate we blijven groeien en ons bedrijf opschalen’, zo staat in het document.

Het bedrijf heeft plannen om drie nieuwe productielocaties te bouwen tot aan 2023, in Singapore, China en het Verenigd Koninkrijk. Azië wordt door de producent gezien als de markt met de meeste mogelijkheden.

Nu is Azië nog goed voor zo’n 12% van de totale omzet. Momenteel heeft Oatly vier productielocaties, waarvan twee in de Verenigde Staten, één in Zweden en één in Nederland, in Vlissingen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin