Koers Oatly stijgt met 21% in twee weken

Oatly ging half mei naar de beurs en verkocht zijn nieuwe aandelen toen voor een introductieprijs van $ 17 per stuk. Foto: ANP
Oatly ging half mei naar de beurs en verkocht zijn nieuwe aandelen toen voor een introductieprijs van $ 17 per stuk. Foto: ANP

Het tekort van Oatly-havermelk in Nederlandse supermarkten had duidelijk geen negatieve impact op de beurskoers van het bedrijf.

De havermelkproducent noteerde afgelopen vrijdag een 21% hogere aandelenwaarde dan twee weken eerder. Het was de grootste stijging binnen de Food&Agribusiness-index. Oatly ging half mei naar de beurs en verkocht zijn nieuwe aandelen toen voor een introductieprijs van $ 17 per stuk. Op de dag dat de aandelen voor het eerst verhandeld konden worden, eindigde de koers op $ 20,20. Inmiddels is de koers afgelopen vrijdag tot boven de $ 28 per aandeel gestegen.

Het tekort aan Oatly-producten, en dan met name de barista-variant voor in de koffie, lijkt juist positief nieuws te zijn voor beleggers. Volgens Oatly is de vraag momenteel zo groot dat er tijdelijk lege schappen ontstaan. Een rechtszaak die Oatly heeft aangespannen tegen het bedrijf Glebe Farm Foods kon de koersstijging afgelopen week ook niet tegenhouden. Oatly heeft juridische stappen ondernomen, omdat het vindt dat het Britse bedrijf de naam PureOaty niet mag gebruiken.

Koersstijging BRF

Een andere stijger in het lijstje is de Braziliaanse slachterij BRF. De aandelenwaarde steeg in twee weken tijd met 16%. Een aantal weken geleden werd bekend dat de Braziliaanse runderslachterij Marfrig bijna een kwart van de aandelen koopt van BRF. Marfrig liet twee weken geleden weten dat het daarvoor goedkeuring heeft gevraagd bij de Braziliaanse mededingingsautoriteit. Na dit nieuws gingen de aandelen fors omhoog. Wat ook positieve impact had op de beurskoers was het nieuws dat via een column naar buiten kwam, dat de eveneens Braziliaanse slachterij JBS interesse zou hebben in een overname van BRF. Hoewel het nieuws niet bevestigd werd, steeg de koers op de dag van bekendmaking met meer dan 4%.

Ondanks de twee forse stijgingen van Oatly en BRF, daalde de Food&Agribusiness-index met 0,4%. Enkele zwaargewichten zoals Deere en Agco lieten een dalende beurskoers zien. Ter vergelijking: ook de Dow Jones-index daalde, met 0,2%. De AEX-index daarentegen steeg met 2,1%.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

KloostermanBeheer