Skip to content

Koersduikeling Oatly door beschuldigingen

De koers van havermelkproducent Oatly daalde in twee weken met bijna 20%.

Updated on:
Achtergrond
Eiwittransitie
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De koers van havermelkproducent Oatly daalde in twee weken met bijna 20% tot de laagste waarde sinds de beursgang in mei van dit jaar.

De beurswaarde dook naar beneden toen shortseller Spruce Point Capital in een rapport stelde dat Oatly zowel zijn omzet, marges, toekomstperspectief als duurzaamheid te rooskleurig voorstelt. “Wij zijn van mening dat beleggers Oatly een irrationeel hoge waardering toeschrijven”, zo staat in het rapport. Een shortseller zoals Spruce Point profiteert van koersdalingen en verdient hier geld mee. Daarom wordt de actie van Spruce Point door Oatly als eigen belang gezien. Vanwege het rapport hebben meerdere advocatenkantoren echter laten weten een onderzoek te willen starten naar Oatly en er mogelijk een zaak van te maken. Of Spruce Point gelijk heeft of niet en of het nu handelt in eigen belang of niet, reuring veroorzaakt het in ieder geval. Beleggers zijn voorzichtiger geworden met het kopen van Oatly-aandelen, die vóór de actie van de shortseller juist erg in trek waren.

Zekerheid over prestaties

Het eveneens plantaardige voedingsbedrijf Beyond Meat zag de koers ook dalen, met bijna 10% in twee weken. Onlangs werd bekend dat de producent een online winkel in China opent op een e-commerceplatform. In eerste instantie zullen de Beyond Meat-producten in de grote steden beschikbaar zijn om vervolgens uit te breiden naar 300 steden. De producten werden al verkocht via horecakanalen in China en nu breidt het dus ook uit naar de retail. Ook introduceerde Beyond Meat onlangs nieuwe ‘gehakt‘ballen in Europa, onder andere via Albert Heijn-winkels in Nederland. Beleggers wachten met het kopen van aandelen wellicht af totdat er meer zekerheid is over hoe het bedrijf presteert. Volgende week presenteert Beyond Meat namelijk kwartaalcijfers.

Vergeleken met de Dow Jones-index en de AEX-index deed de Food&Agribusiness-index het minder goed. De index met food- en agribedrijven daalde met 1%, terwijl de AEX-index en de Dow Jones-index met respectievelijk 2,4% en 0,6% stegen in de afgelopen twee weken.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin