Koersen Braziliaanse vleesverwerkers plussen

02-12-2019 | |
Foto: ANP - Foto: "NELSON ALMEIDA"
Foto: ANP

De bedrijven waarvan de beurskoersen de afgelopen twee weken het meest stegen waren de Braziliaanse vleesbedrijven JBS en BRF.

De koers van BRF steeg met 8,8% en de koers van JBS met 8,6%. Het lijkt er op dat de aandelenkoersen van de bedrijven reageerden op de cijfers van Chinese import van vlees te midden van de uitbraak van Afrikaanse varkenpest in het land.

De invoer van varkensvlees bedroeg in oktober meer dan 177.000 ton, meer dan het dubbele van de hoeveelheid die China in dezelfde maand van 2018 importeerde. Ook de import van rundvlees nam toe. Die steeg met 63%. JBS en BRF profiteren van de exportmogelijkheden naar China. Ook de beurskoers stijgt al sinds begin dit jaar. Die van JBS nam sinds 1 januari al toe met 146% en de koers van BRF steeg in dezelfde periode met 50%.

Lees ook: Twee slachterijen Brazilië hervatten export Rusland

Nordzucker verwacht herstel suikermarkt

Het bedrijf dat de koers ook zag stijgen, was suikerproducent Südzucker. De waarde van de aandelen steeg met 8,1%. Südzucker lijkt dat de danken hebben aan een bestuurder van concurrent Nordzucker. Hij zei tijdens een bijeenkomst in Londen dat de suikermarkt zich het komende jaar gaat herstellen. Zowel boeren als suikerproducenten hebben hun lessen geleerd van de lage prijzen, aldus de manager. Daarnaast verhoogde financieel bedrijf Kepler Cheuvreux zijn advies voor Südzucker-aandelen.

K+S grootste daler op beurs

De grootste daling in de afgelopen twee weken was voor kali- en zoutbedrijf K+S. De aandelenwaarde daalde met 8,9% en daarmee werd een dieptepunt in zeker vijf jaar bereikt. De koers blijft dalen nadat het bedrijf enkele weken geleden bekendmaakte de productie van kali verder terug te schroeven met 500.000 ton. Sinds begin dit jaar is de koers met 35% gedaald.

Daling koers ForFarmers

Een koers die sinds begin dit jaar ook een forse daling liet zien, is die van ForFarmers. De aandelenwaarde daalde dit jaar met 30,6%. Vooral sinds augustus is de koers laag en kwam de waarde niet meer boven de € 6 per aandeel uit.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer