Kom op banken, laat je zorgplicht spreken

24-04-2020 | |
Vergaderboer Columnist
Sommige melkveehouders bouwden een grotere stal dan ze eerst van plan waren. Foto: Bert Jansen
Sommige melkveehouders bouwden een grotere stal dan ze eerst van plan waren. Foto: Bert Jansen

Vooral zwaar gefinancierde bedrijven krijgen het moeilijk. Met name boeren, die voor de afschaffing van de melkquotering in 2015 een nieuwe stal bouwden. Vaak aangespoord, in ieder geval goedgekeurd door de banken.

Sommigen bouwden een grotere stal dan ze eerst van plan waren. Immers, de rente was historisch laag en het plaatje van de exploitatie werd er gunstiger van. “In plaats van de investeringen af te remmen, stimuleerden banken deze ontwikkeling”, zegt Hanna. “Daar lopen nog procedures over. Die groep van twaalf boeren uit de polder wijst op de zorgplicht. Daar schreef je laatst nog over. Jij vindt dat boeren te allen tijde verantwoordelijk zijn voor hun investeringsbeslissing. Wat de bank je ook adviseert.”

Coronacrisis kon niemand voorzien

Dat is zo, maar het ligt nu anders. De coronacrisis kon niemand voorzien. Die komt in geen enkel financieringsmodel voor. Daarom springt de overheid ook op alle fronten bij om bedrijven en werkgelegenheid door de moeilijke tijd te helpen. Om straks zo sterk mogelijk uit de crisis te komen en met volle vaart vooruit te kunnen. De maatregelen van de overheid zijn vooral bedoeld voor de korte termijn.

Daling melkprijs

Levensvatbare bedrijven mogen niet omvallen door de crisis. Welnu, de veehouderij draait voorlopig wel even door. De melkprijs is nog niet sterk gedaald, maar dat komt wel. Kijk naar de ontwikkelingen op de markten. Amerikaanse boeren moeten de melk laten weglopen. Trump steunt de boeren met miljarden. In Frankrijk is een serieuze discussie gestart over productiebeperking.

Alles wijst op prijsdaling en juist dan komen de zwaar gefinancierde bedrijven in de problemen. Ze sloten hun leningen af tussen de 3 en 4% rente. Nu ligt die een paar procent lager.

Ze moeten nu de rente in de contracten meteen verlagen naar het huidige niveau

Banken zullen zeggen dat ze al de helpende hand bieden. Ze geven bedrijven in zwaar weer zes maanden uitstel van aflossing. Dat is te laat. De echte problemen komen dan pas. Ze moeten nu de rente in de contracten meteen verlagen naar het huidige niveau. Dan nemen ze hun zorgplicht serieus en doen ze echt wat voor de levensvatbare bedrijven.

Meer informatie over voorschotmelkprijzen van diverse zuivelbedrijven vind je op FoodAgribusiness.nl/markt



Beheer