Koning opent zonnepark van Avebe

21-05 | |
De panelen zijn verhoogd aangebracht, er kan gras blijven groeien en de opslagfunctie voor water van Avebe blijft ook behouden. - Foto: ANP
De panelen zijn verhoogd aangebracht, er kan gras blijven groeien en de opslagfunctie voor water van Avebe blijft ook behouden. - Foto: ANP

Koning Willem Alexander opende vrijdag 21 mei het 100 hectare grote zonnepark Hollandia Nieuw-Buinen.

Het zonnepark is een gezamenlijk initiatief van Avitec Infra & Milieu, Solarfields Nederland en Avebe. Het zonnepark Hollandia ligt op grond die Avebe gebruikt voor de opslag van water voor de locatie in Gasselternijveen.

300.000 zonnepanelen

De bouw van het park is begonnen in maart 2020. Met 300.000 zonnepanelen is het een van de grootste zonneparken in Nederland op een oppervlakte van 100 hectare. Op jaarbasis kan het park stroom leveren voor circa 35.000 huishoudens. De percelen hebben een dubbele bestemming behouden. De panelen zijn verhoogd aangebracht, er kan gras blijven groeien en de opslagfunctie voor water van Avebe blijft ook behouden.

Avebe is eind vorig jaar ook gestart met een ander zonnepark bij de locatie in Ter Apelkanaal. Dat is wel een stuk kleiner met ruim 34.000 panelen op 10 hectare en wordt uitgevoerd samen met Powerfield. Dat park is eveneens gesitueerd op grond van Avebe die niet voor landbouw wordt gebruikt.

Overleg omwonenden

Het park is al in werking, de officiële opening gebeurt nu door de Koning. Hij krijgt onder meer informatie over de totstandkoming waarbij veel aandacht is besteed aan overleg met omwonenden voordat de vergunningen zijn aangevraagd. Het park wordt omringd door een dijk waardoor het grotendeels aan het zicht is onttrokken.

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer