Doorgaan naar artikel

Koolmees: focus na steunpakketten op omscholing

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. - Foto: ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. - Foto: ANP

Als het tweede steunpakket van de overheid afloopt, zal het kabinet zich richten op omscholing. Dat zegt verantwoordelijk minister Wouter Koolmees.

Plannen om ervoor te zorgen dat mensen sneller worden opgeleid om in een andere sector aan het werk te gaan, zijn best ver gevorderd, aldus Koolmees. Dat noodpakket loopt op 1 oktober af. Of er daarna een nieuw steunpakket komt, weet Koolmees nog niet.

Vraag een aanbod beter bij elkaar brengen

Wel is duidelijk dat het kabinet gaat inzetten op ‘omscholingsinstrumenten’ en het beter bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Waar in bepaalde sectoren veel mensen zonder werk komen te zitten, zijn er nog steeds sectoren met veel vraag naar mankracht, houdt Koolmees voor.

In het tweede steunpakket zit een bedrag van € 50 miljoen om mensen om- en bij te scholen. Een deel van de oppositie vroeg tijdens een debat deze week om meer geld. Volgens Koolmees is het extra geld genoeg. Bovendien hebben vakbonden en werkgeversorganisaties ook veel geld voor opleidingen. Belangrijk is nu dat deze ‘Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen’ goed worden ingezet en dat fondsen uit verschillende sectoren goed kunnen samenwerken. Dat gaat steeds beter, volgens de bewindsman.

Nieuwe fase

De regelingen van het kabinet die sinds maart beschikbaar zijn, moesten vooral zorgen voor het behoud van banen en inkomstenondersteuning voor mensen die onverhoopt toch hun baan of opdrachten verloren. Als de crisis straks overgaat in een nieuwe fase, is het vooral van belang om “mensen naar een baan te helpen waar vraag naar is”, zegt Koolmees. Zo wil het kabinet voorkomen dat “mensen blijven hangen in hun uitkering”.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin