Doorgaan naar artikel

Koolmees: geen aanpassing minimumloon

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP - Foto: BART MAAT

Foto: ANP

Het kabinet gaat het wettelijk minimumloon niet aanpassen.

Dat schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op de evaluatie van het Wettelijk Minimumloon.

In Nederland worden zo’n 500.000 banen betaald op het niveau van het wettelijk minimumloon. Iedere vier jaar vindt een evaluatie plaats om te beoordelen of de hoogte van het minimumloon nog in lijn is met de ontwikkeling van de contractlonen, de feitelijk verdiende lonen, de koopkrachtontwikkeling, de inkomensongelijkheid, de werkgelegenheid en het niveau van het minimumloon in internationaal perspectief.

Koopkracht toegenomen

Uit de evaluatie blijkt dat de koopkracht van werknemers met een minimumloon tussen 2011 en 2018 is toegenomen en dat er geen veranderingen zijn in de inkomensongelijkheid. Het Nederlandse minimumloon blijkt ten opzichte van andere Europese landen gemiddeld tot hoog te zijn.

Het kabinet oordeelt op basis van de evaluatie dat er geen factoren zijn voor een bijzondere aanpassing van het minimumloon. Wel vraagt het kabinet het Centraal Planbureau om onderzoek te doen naar de effecten voor de arbeidsmarkt als er wel een wijziging zou worden doorgevoerd. Die effecten zijn nu onduidelijk.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin