Doorgaan naar artikel

Koolmees: steunmaatregel wordt nooit perfect

Foto: ANP

Foto: ANP

De steunmaatregelen voor bedrijven in verband met de coronacrisis zijn niet perfect en zullen dat ook nooit worden. Dat benadrukt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het kabinet blijft wel kijken waar er problemen zijn met de regelingen en of er verbeteringen mogelijk zijn. Tot en met dinsdag 14 april hebben 66.330 bedrijven in totaal € 1,3 miljard uitgekeerd gekregen als tegemoetkoming voor de salarissen van 1,3 miljoen werknemers. In totaal hebben zich 82.790 bedrijven gemeld voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).

Geen aanpassing voor sierteelt en groenteteelt

Voor seizoensgebonden bedrijven, zoals de sierteelt of de groenteteelt gaat Koolmees de NOW-regeling niet aanpassen, omdat dit problemen geeft met de controleerbaarheid en uitvoerbaarheid. Wel wordt gekeken naar aanvullende regelingen voor bedrijven waar de omzet en de loonkosten slechts in een klein deel van het jaar worden gemaakt. Koolmees zegt dat bij het opstellen van een regeling nadrukkelijk wordt gekeken naar de uitvoerbaarheid. ‘Het mag niet leiden tot een ongelijk speelveld”, vindt hij. Welke voorwaarden precies gaan gelden voor deze regeling, wil Koolmees nog niet zeggen. Wel geeft hij aan dat het gaat om bedrijven die seizoensgebonden loonkosten en omzet hebben. Ook bedrijven die, zoals in de sierteelt, wel kosten moeten maken omdat product geoogst moet worden, maar die geen omzet hebben omdat het product onverkoopbaar is geworden, zullen gebruik kunnen maken van de regeling. ‘De criteria moeten rechtvaardig en uitlegbaar zijn voor sectoren die er geen beroep op kunnen doen”, vindt Koolmees.

Zorgen om arbeidsmigranten

Veel Kamerleden zijn bezorgd over de situatie van arbeidsmigranten. GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, SP en PvdA vragen het kabinet om de inspectie indien mogelijk in te zetten om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de RIVM-richtlijnen genoeg worden nageleefd op de werkvloer. Koolmees deelt die zorg. “We zien de signalen dat mensen te dicht op elkaar wonen en volgens de RIVM-standaarden niet veilig vervoerd worden. Juist nu is het van belang dat de leef- en werkomstandigheden goed in de gaten worden gehouden”. Koolmees is in gesprek met werkgevers ,vakbonden, gemeenten en ook met ambasades om eventuele problemen zo goed mogelijk op te pakken en door heldere voorschriften en richtlijnen op te stellen. “We zien de kwetsbaarheid van deze groep en willen voorkomen dat het fout gaat”, aldus de minister. Hij is ook bereid om extra te handhaven.

Beheer
WP Admin