Koolzaadimport blijft duur voor EU

14-04-2021 | |
De Europese Unie is de grootste importeur van koolzaad in de wereld. Foto: Hans Banus
De Europese Unie is de grootste importeur van koolzaad in de wereld. Foto: Hans Banus

De Europese Unie importeert veel koolzaad. Dat kost steeds meer geld.

De Europese Unie is de grootste importeur van koolzaad in de wereld. De import kost steeds meer geld, omdat koolzaad duurder is geworden. De notering van het eerstaflopende koolzaadcontract bereikte op de termijnmarkt in Parijs deze maand de hoogste stand in bijna elf jaar.

Verbod op neonicotinoïden

De import groeit omdat de EU steeds minder koolzaad oogst, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). In 2014 oogstte de EU nog bijna 25 miljoen ton koolzaad. In 2020 was dat niet meer dan 17,2 miljoen ton. De belangrijkste oorzaak is dat de insectenbestrijding veel lastiger is geworden, nadat de EU het gebruik van neonicotinoïden in 2013 verbood in koolzaad. Daardoor is de import toegenomen. In seizoen 2014-‘15 kocht de EU 2,3 miljoen ton koolzaad op de wereldmarkt. Dit seizoen 2020-‘21 is dat opgelopen naar 6,4 miljoen ton. Het maakt de EU verreweg de grootste importeur van koolzaad in de wereld. Nummer twee is China dat aan een import van 3,2 miljoen ton genoeg heeft.

Ook in het nieuwe seizoen 2021-‘22 zal de EU veel koolzaad moeten importeren. Er zijn nog geen prognoses over de oogst van dit jaar in de EU. Maar de vooruitzichten zijn niet goed. Het heeft op veel plaatsen de laatste weken gevroren. Dat heeft schade veroorzaakt aan het winterkoolzaad, vooral in Frankrijk.

Canada is grootste koolzaadproducent

Ook in Canada begint het nieuwe koolzaadseizoen niet goed. Het is droog, waardoor het ingezaaide zaad moeizaam kiemt. Canada is met 19 miljoen ton de grootste koolzaadproducent in de wereld, een positie die het een paar jaar geleden overnam van de EU. Canada is wel altijd de grootste exporteur gebleven. Het USDA schat dat Canada dit seizoen 10,7 miljoen ton koolzaad verkoopt aan het buitenland.

Oekraïne is ook een grote exporteur van koolzaad. Het koolzaadareaal in Oekraïne is dit jaar gekrompen naar 1 miljoen hectare. Volgens het USDA zijn boeren terughoudend koolzaad te zaaien vanwege de droogte. Het USDA schat de export vanuit Oekraïne voor seizoen 2021-‘22 op 2,3 miljoen ton. Dat zou de kleinste export worden in vier jaar.

Groei Australisch koolzaadareaal

Australië oogstte afgelopen jaar 4 miljoen ton koolzaad waarvan bijna 3 miljoen ton wordt geëxporteerd. Het overheidsbureau Abares verwacht een verdere groei van het koolzaadareaal vanwege de hoge prijzen. Maar de groei daar zal onvoldoende zijn om de tekorten elders in de wereld te compenseren. De EU kan zich opmaken voor een nieuw seizoen met duur koolzaad.

Engwerda
Jan Engwerda RedacteurBeheer