Koolzaadmarkt komt tot rust op relatief hoog prijsniveau

Foto: Mark Pasver
Foto: Mark Pasver

Na de explosieve prijsstijgingen in april en de eerste helft van mei is het op dit moment een stuk rustiger op de koolzaadmarkt.

Toch blijven de prijzen op een veel hoger niveau dan we in de afgelopen jaren gewend waren. De afloop van het meicontract op de termijnmarkt in Parijs verliep eind april nogal hectisch. Op 29 april werd een absolute prijspiek bereikt van € 681,25 per ton. Verkopers wreven zich in hun handen bij prijzen die ze niet voor mogelijk hadden gehouden. Kopers moesten tandenknarsend mee in de prijsexplosie in de tweede helft van april, terwijl het er in maart en de eerste helft van april naar uitzag dat de handel afstevende op een niveau van rond de € 500 per ton.

Stijgende prijzen agrarische grondstoffen

De koolzaadprijs lift al sinds februari mee op de stijgende prijzen in de markt voor agrarische grondstoffen als granen en oliezaden. Daar kwam in mei nog eens bij dat de koolzaadvoorraad in Canada de kleinste is in acht jaar. Dat heeft de markt een extra zet gegeven omdat Canada de grootste producent en exporteur is van koolzaad in de wereld. Vooral de export naar China valt veel groter uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Nieuwe oogst maakt stevige opmars

Op gepaste afstand van het meicontract heeft ook de nieuwe oogst een stevige opmars gemaakt qua prijsniveau. Het augustuscontract steeg op 12 mei tot boven de € 550 per ton. In de tweede helft van mei verliep de handel een stuk rustiger en gingen de prijzen weer omlaag. Uiteindelijk werd midden vorige week op de termijnmarkt in Parijs een bodem gevonden in de buurt van € 500 per ton. Daarna veerde de markt weer wat op en het augustuscontract liet bij het verstrijken van de maand € 515 per ton noteren. De maand juni is gestart met prijzen van rond de € 520. Dat geeft wel aan dat ook voor de nieuwe oogst de prijzen stevig in het zadel zitten.

Prognose: stabilisering van de prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer