Koolzaadnotering boven € 400 per ton

17-12-2019 | |
Foto: Koos van der Spek - Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

De notering voor het eerst aflopende contract van koolzaad (februari) op de termijnmarkt in Parijs staat 16 december op € 403,50 per ton.

Voor het eerst sinds maart 2017 staat de notering op dit prijsniveau.

De prijzen voor palmolie zijn weer gestegen, waardoor de koolzaadnotering stijgt. Daarbij worden prijzen op de markt voor oliehoudende zaden ondersteund door nieuwe exportheffingen in Argentinië. De Argentijnse regering heeft besloten de exportheffingen van 24,7% te verhogen naar 30% voor sojabonen.

Een andere prikkel voor een opwaartse prijsbeweging is dat de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) heeft besloten om in het eerste kwartaal van 2020 de productie van ruwe olie te verminderen.

Handelsovereenkomst

Soja is de grootste winnaar van de gedeeltelijke handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China. China liet eind vorige week weten dat de Amerikaanse tarieven zijn geschrapt. China heeft beloofd om 40 tot 50 miljoen dollar aan landbouwproducten, energie en andere producten uit de VS te kopen. Het is nog niet duidelijk wanneer de overeenkomst formeel wordt ondertekend.

Daarnaast profiteert de oliezaadmarkt van het nieuwe beleid van de Argentijnse overheid om de exportheffingen te verhogen. Soja uit Argentinië wordt nu belast tegen 30% in plaats van 24,7%. De prijsindex voor sojabonen van de International Grain Council (IGC) staat begin deze week 6% hoger dan een jaar geleden op 188 punten (jaartal 2000 = index 100).

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer