Koolzaadnotering schommelt op hoog niveau

11-01 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Het februari-contract voor koolzaad schommelt sterk. Eind vorige week schoot de notering naar € 828 per ton en 10 januari daalde deze naar € 808,75.

Het eerst aflopende contract voor koolzaad (februari 2022) op de termijnmarkt in Parijs loopt binnenkort af, waardoor speculanten contracten afwikkelen. Hierdoor is het eerst aflopende contract voor koolzaad extra volatiel. Het mei 2022-contract op de Parijse termijnmarkt is ook volatiel, maar minder dan het eerst aflopende contract. Ondanks wat lagere prijzen staan de koolzaadnoteringen op een hoog niveau. Het mei-contract staat 75% hoger dan een jaar geleden. Het hoge prijsniveau van koolzaad komt omdat de balans in de wereld krap is. Dat maakt de stemming op de markt vast.

Sojaprijzen omlaag

Het iets lagere prijsniveau van de koolzaadprijs geldt ook voor sojabonen. Ook voor sojabonen daalden de noteringen scherp op de termijnmarkt in Chicago. Deze daling komt voornamelijk door winstnemingen voordat medio deze week het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) een nieuw Wasde-rapport presenteert. Het Wasde-rapport biedt maandelijkse prognoses voor het aanbod en het gebruik van onder andere granen en oliezaden uit de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Daarbij reageren speculanten op de termijnmarkt op weersvoorspellingen die neerslag verwachten in Zuid-Amerika. Maar de neerslag lijkt, voornamelijk in Argentinië, onvoldoende te zijn om soelaas te bieden tegen de hoge temperaturen.

Krappe voorraden

In de laatste publicatie van de overheidsorganisatie Malaysian Palm Oil Board (MPOB) worden de palmolieproductie, -voorraden en -afzet lager ingeschat dan vorige maand. De dalende productie maakt dat de voorraden krapper worden en dat ondersteunt de prijzen voor oliezaden.

Prognose: vaste stemming oliezaden.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer