Koolzaadprijs blijft boven grens van € 700

16-11-2021 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De koolzaadnotering voor het eerst aflopende contract breekt records op de termijnmarkt in Parijs.

De oliezaadprijzen staan op een hoog niveau. De stevige prijs voor soja prikkelt de koolzaadprijzen. De koolzaadnotering voor het eerst aflopende contract breekt records op de termijnmarkt in Parijs.

Sinds vorige week beweegt de koolzaadnotering van het februari 2022-contract boven de weerstandslijn van € 700 per ton. Op 16 november beweegt de notering grofweg tussen € 707 en € 712 per ton.

Recordoogst koolzaad in Australië

De Australische oogst begint te komen, maar dat aanbod is nog niet voldoende om tekorten aan te vullen. Volgens de laatste schattingen komt de Australische koolzaadoogst in 2021 op een record uit, waarmee het record van vorig jaar met 18% wordt verbroken. De Australische oogst komt mede hoger uit doordat het areaal bijna 30% is gegroeid.

Sojaprijs staat stevig

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) publiceerde in het laatste Wasde-rapport een lagere opbrengstverwachting voor soja in de Verenigde Staten vergeleken met de voorgaande maand. Het Wasde-rapport biedt maandelijks prognoses voor het aanbod en het gebruik van granen en oliezaden in de wereld.

De wereldwijde import van sojabonen is in de november-rapportage verlaagd, omdat in oktober minder verschepingen zijn geweest dan waar eerder van werd uitgegaan. Doordat het gebruik van sojabonen in de wereld naar boven is bijgesteld, komt de eindvoorraad 2021-‘22 lager uit.

Ondertussen is de vraag op de wereldmarkt naar sojabonen goed, dat ondersteunt de prijzen voor oliezaden. De verwachting is dat vanaf januari flinke Zuid-Amerikaanse soja-oogsten op de markt komen, mits weersomstandigheden de opbrengsten niet sterk beïnvloeden.

Prognose: vaste sojamarkt.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer