Koolzaadprijs stijgt door dure plantaardige olie

De oogst van koolzaad. - Foto: Koos van der Spek
De oogst van koolzaad. - Foto: Koos van der Spek

Voor de Duitse koolzaadoogst 2021 is de prognose van de Duitse vereniging van coöperaties een opbrengst van 3,57 miljoen ton.

Voor de Duitse koolzaadoogst 2021 is de prognose van de Duitse vereniging van coöperaties een opbrengst van 3,57 miljoen ton. Dat is een toename ten opzichte van 2020 van 1,6%. Dat zal de telers geen windeieren leggen, de markt is zeer vast gestemd, zoals voor alle oliezaden.

Vorige week klom, na een aarzelend begin op de maandag, de prijs van het eerst aflopende contract koolzaad (mei 2021) op de termijnmarkt in Parijs langzaam maar zeker. Hij kwam op een wat steviger niveau boven de prijs van € 500,00 per ton. Deze week ging het sneller, met op dinsdagmiddag al noteringen boven € 550 per ton voor het eerst aflopende contract (mei 2021).

Canadees koolzaad

De prijs staat onder invloed van de stijgende prijzen van Canadees koolzaad (canola) en palmolie. De markt voor koolzaad staat in het teken van magere oogstverwachtingen, meldt bureau Agritel. Het ziet ernaar uit dat Canada in augustus zelfs gaat importeren vanuit Oekraïne, een ongekende situatie voor Canada, normaal gesproken een van de grootste exporteurs.

De EU heeft tot dusver bijna 5% meer koolzaad geïmporteerd dan vorig jaar rond dezelfde tijd. De verwerking is er in volle gang, ondanks de hoge prijzen. De prijzen van plantaardige olie stijgen nog steeds, onder invloed van de gestegen vraag voor verwerking tot biobrandstof, c.q. biodiesel. Hieraan dragen ook de gestegen prijzen voor ruwe olie bij.

China sterk aan de markt

China is sterk aan de markt voor sojaolie, meldt de agrarisch-economische site Agrimoney. De import is opgevoerd, voornamelijk uit Argentinië, om achterblijvende eigen productie te compenseren.

Prognose: vaste markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen