De graan- en oliezaadprijzen bewogen afgelopen week weer omhoog door nieuwe spanningen tussen Rusland en Oekraïne. De meeste zorgen betreffen de kritiek van Russische functionarissen afgelopen week op de Oekraïense exportcorridor. Rusland heeft aangegeven niet tevreden te zijn met sommige aspecten van de graandeal en verzoekt sancties die van invloed zijn op landbouwproducten op te heffen.
Rusland en Oekraïne ondertekenden in juli 2022 afspraken voor een veilige corridor over de Zwarte Zee, om graan te exporteren vanuit de Oekraïense havens. Afgelopen november is deze deal met 120 dagen verlengd en zou volgende maand opnieuw moeten worden verlengd.
Door de vernieuwde spanningen stijgen de koolzaadprijzen in het kielzog van de graanprijzen. De eerst aflopende koolzaadnotering op de Parijse termijnmarkt sloot op maandag 13 februari op € 555,25 per ton (mei contract). De notering staat daarmee 2% hoger dan eind januari. Vergeleken met een jaar eerder staat het eerst aflopende koolzaadcontract 20% lager. De koolzaadnoteringen verloren begin dit jaar terrein, maar vinden sinds afgelopen week weer steun. De verwachting is dat koolzaadprijzen het sentiment voor graan en sojabonen op korte termijn blijven volgen.
Momenteel stijgen de prijzen voor sojabonen namelijk ook door ongunstig weer in de Zuid-Amerikaanse landen, Argentinië en Brazilië. De Argentijnse sojabonenoogst is door verschillende analisten lager ingeschat door het droge weer. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond gisteren op 305 punten (jaar 2000 = index100). De prijsindex staat daarmee op hetzelfde niveau als begin deze maand.
Op de langere termijn kan de Braziliaanse recordoogst sojabonen de prijzen onder druk zetten.
Prognose: volatiele prijs oliezaden
Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt