Doorgaan naar artikel

Koolzaadprijzen herstellen na dip vorig week

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Het is op dit moment een beetje op en af wat de koolzaadprijzen betreft. Vorige week werd voortvarend begonnen, maar zakten de prijzen in de loop van de week toch wat weg.

Een ten opzichte van de verwachtingen geringere inzaai van soja in de Verenigde Staten zorgde vorige week aanvankelijk voor hogere prijzen. Daarna kwam er regen in een groot deel van de teeltgebieden in de VS en dat verpulverde de koerswinst van begin die week. De prijsdaling bij zorgde ook voor lagere prijzen van koolzaad.

Kleiner aanbod

Het begin van deze week lijkt veel op dat van vorige week. Promotieorganisatie Ufop verwacht in het nieuwe seizoen een kleiner aanbod dan afgelopen jaar. Vooral Australië produceert minder, maar ook in de Rusland en Oekraïne zal het aanbod kleiner uitvallen dan afgelopen seizoen. Daar staat een sterke vraag vanuit de biobrandstofsector tegenover. De promotieorganisatie ziet dan ook vooral dat de seizoen op groen staan om in augustus en september meer koolzaad te zaaien.

Oplopende prijzen

Het positieve signaal is door de markt opgepikt en dat doet de prijzen begin deze week weer flink oplopen. Dinsdagmiddag 11 juli steeg de notering tot rond de € 455 per ton en daarmee ligt de prijsontwikkeling weer op koers om het niveau van begin vorige week te bereiken. Of de prijzen verder door kunnen stijgen hangt onder meer af van de graandeal tussen Oekraïne en Rusland. Als er geen verlenging komt voor levering na 18 juli zullen de prijzen volgens analisten aanzienlijk stijgen.

Prognose: prijsschommelingen houden aan.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin