Koolzaadprijzen klimmen uit dal

28-12-2022 | |
De wereldwijde vraag naar koolzaad is goed. - Foto: Mark Pasveer
De wereldwijde vraag naar koolzaad is goed. - Foto: Mark Pasveer

Koolzaadprijzen klimmen voorzichtig uit het dal. Op de termijnmarkt in Parijs sloot de het februari-2023 contract op 27 december met € 580,50 per ton. Dat is ruim 4% hoger dan een week eerder werd genoteerd.

De koolzaadprijs werd afgelopen week ondersteund door de prijsstijging van palmolie op de oliezadenmarkt door overstromingen in Maleisië. Nu de Chinese regering de Covid-beperkingen voor reizigers opheft, is er hoop dat China weer aan de markt komt. Hierdoor stijgen prijzen op de oliezadenmarkt. Daarnaast speelt het weer een belangrijke rol.

Canada verwacht 18,2 miljoen ton koolzaad

In Canada hadden verschillende telers dit seizoen een betere oogstopbrengst verwacht. De belangrijkste producent en exporteur van koolzaad in de wereld verwacht een oogst van 18,2 miljoen ton in 2022, blijkt uit de laatste publicatie van het statistisch bureau StatCan. Al trekt het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) deze november-raming in twijfel.

De wereldwijde vraag naar koolzaad is in ieder geval goed. Australië verwacht een recordoogst van mogelijk meer dan 7,5 miljoen ton. Daardoor krijgt Canada meer concurrentie op de exportmarkt. Aan de andere kant heeft Oekraïne al veel geëxporteerd. Daardoor blijft het aanbod uit die regio het aanbod beperkt.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer